//
most olvassa...
EU, Európai Bizottság, Kárpát-medencei körkép, Külpolitika, Kormányzás, Magyar-román, Magyarokról, Politika

Grindeanu is megelégelte a tumultust a határátkelőknél – Krónika Online/MTI

A határellenőrzések miatti várakozási idő lerövidítését szolgáló intézkedésekre utasította belügyminiszterét szerdán Sorin Grindeanu miniszterelnök.

(kronika.ro/www.politiadefrontiera.ro – illusztráció)

A kormányfő a bukaresti kabinet ülésén fejezte ki elégedetlenségét amiatt, hogy jelenleg „túl sokat” kell várakozni a határnál. Mint mondta, szerdán beszélt a román-magyar határon levő nagylaki határátkelő illetékeseivel, akik elmondták, átlagban két óra a várakozási idő.

A miniszterelnök megállapította, hogy ez sok, majd felszólította Carmen Dan belügyminisztert, tárgyaljon a magyar és a bolgár hatóságokkal, és találjanak közösen megoldásokat a várakozási idő lerövidítésére. Grindeanu azért fejezte ki aggodalmát, mert a következő napokban fognak hazatérni Nyugat-Európából a húsvéti ünnepek alkalmából a román vendégmunkások, ezért a hatóságok jelentős forgalomnövekedésre számítanak. A miniszterelnök szerint a nagylaki határátkelő mellett a román–bolgár határon levő giurgiui határátkelő számít még kritikus pontnak.

„Láttam, hogy az elmúlt napokban sorok alakultak ki a határátkelőknél. Meggyőződésem, hogy a következő napokban ezek a sorok még hosszabbak lesznek, tekintve, hogy sok külföldi vendégmunkás érkezik haza húsvétra. Nem szeretnék részletekbe bocsátkozni, beszéljenek a magyarországi partnerekkel. Engem az érdekel és szerintem minden román állampolgárt is, hogy többórás vezetés után minél hamarabb jussanak be az ország területére. Szerintem az lenne a legjobb, ha személyesen ellátogatna oda, hogy a helyszínen tájékozódhasson” – idézte Grindeanut az Agerpres hírügynökség.

Románia április elejétől szigorította a határellenőrzést valamennyi határátkelőjén az EU tavaly elfogadott, most életbe lépő új schengeni határellenőrzési kódexe alapján. Így az unióban szabad mozgási joggal rendelkező polgárok úti okmányait is ellenőrizni kell mind belépéskor, mind kilépéskor, ezeket össze kell vetni a Schengeni Információs Rendszerrel (SIS), illetve az Interpol lopott vagy elveszett dokumentumainak adatbázisával (SLTD). A szigorítás nemcsak az unió külső határaira vonatkozik, hanem minden olyan belső határra, ahol a tagállamok még nem állapodtak meg a határellenőrzés megszüntetéséről.

Forrás: Grindeanu is megelégelte a tumultust a határátkelőknél – Krónika Online

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: