//
most olvassa...
Gazdaság, Kormányzás, Politika, Régiók/autonómia

Több kompetenciát ruház az önkormányzatokra Grindeanuék decentralizációs stratégiája – Krónika Online

Elfogadta a kormány az általános decentralizációs stratégiát, ennek előnye, hogy a közszolgáltatások közelebb kerülnek a polgárokhoz – nyilatkozta szerdán Sevil Shhaideh miniszterelnök-helyettes, regionális fejlesztési, közigazgatási és európai alapokért felelős miniszter.

(kronika.ro)

„Az általános decentralizációs stratégia hét területre terjed ki: a mezőgazdaságra, oktatásra, egészségügyre, kultúrára, környezetvédelemre, ifjúságra, sportra és idegenforgalomra. A helyi önkormányzatoknak kizárólagos végrehajtási kompetenciákat biztosítunk. Ami az országos szabályozást és az ellenőrzést illeti, az továbbra is kizárólag a központi hatóságok feladata lesz” – nyilatkozta Shhaideh.

A miniszterelnök-helyettes szerint valamennyi minisztériumnak külön hatástanulmányokat kell készítenie, majd minden tárcának legtöbb hét hónap alatt törvényeket kell kidolgoznia a decentralizációra vonatkozóan. Shhaideh elmondta, hogy a mezőgazdaságban a fenntartható vidéki fejlesztések, a mezőgazdasági jóváhagyások és engedélyek kibocsátása lesz decentralizálva.

A kultúra tekintetében a B osztályú műemlékek használatba adása és ezek felújítási munkálatainak jóváhagyása hárul majd az önkormányzatokra. A turizmus tekintetében a turisztikai engedélyek kibocsátása, az idegenvezetők felmérése, a vendéglátó egységek besorolásának megállapítása, a turisztikai épületek műszaki terveinek jóváhagyása lesz decentralizálva.

A környezetvédelmi decentralizáció a megyei stratégiák kidolgozására, a környezetvédelmi engedélyek, jóváhagyások felülvizsgálatára, a strandok és partszakaszok karbantartására és ökologizálására fog kiterjedni. „Az egészségügyben a közegészségügyi igazgatóságokhoz tartozó feladatkörök decentralizálására gondolunk, az oktatással kapcsolatban pedig az iskolán kívüli tevékenységek megszervezésére, amelyek a gyermekpalotákban vagy gyermek klubokban történnek” – idézte a minisztert az Agerpres hírügynökség. A tárcavezető hozzátette, a sport és ifjúság területén a decentralizáció az iskolai táborozó helyeket, az iskolai klubokat és iskolai sportklubokat fogja érinteni.

Forrás: Több kompetenciát ruház az önkormányzatokra Grindeanuék decentralizációs stratégiája – Krónika Online

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: