//
most olvassa...
Délvidék/Horvátország-Szerbia-Szlovénia, Kárpát-medence, Külpolitika, Kormányzás, Korrupció/gyanús ügyek, Parlament, Pártok, Politika, Titkosszolgálatok

Belgrádban csípték el Sebastian Ghiță volt parlamenti képviselőt – Krónika Online

Belgrádban bukkantak a nyomára a román hatóságok a tavaly december óta szökésben lévő, számos bűncselekménnyel vádolt Sebastian Ghiță volt parlamenti képviselőnek.

Sebastian Ghiță (kronika.ro)

Az országos rendőr-főkapitányság közleménye szerint az üzletember-politikust a péntekre virradó éjszaka azonosították és vették őrizetbe a szerb fővárosban. A román rendőrség közölte, az igazoltatáskor Sebastian Ghiță egy uniós tagállamban kiállított hamis személyi okmányokkal próbálta leplezni kilétét. A News hírügynökség – amely pénteken reggel fényképet is közölt a teljesen kopasz, szakállat viselő politikusról – úgy tudja, Ghiță szlovén jogosítványt és személyi igazolványt használt.

A román hatóságok szerint Szerbia hamarosan kiadja a szökevényt. A bukaresti legfelsőbb bíróság eddig két letartóztatási parancsot bocsátott ki az országból tavaly decemberben távozott üzletember-politikus nevére, aki ellen összesen hat bűnvádi eljárást folytat az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) különböző korrupciós és gazdasági bűncselekmények miatt. Az ügyészség szerint Ghiță megpróbálta kivonni magát a büntetőjogi felelősségre vonás alól, és megszegte az ellene foganatosított hatósági felügyelet szabályait. A bukaresti parlamentbe 2012-ben a Szociáldemokrata Párt (PSD) színeiben bejutott, majd a szélsőségesen nacionalista Egyesült Románia (PRU) alakulatba átigazolt politikus tavaly vesztette el képviselői mandátumát és az ezzel járó mentelmi jogát, amikor a PRU nem jutott be a törvényhozásba.

A Victor Ponta volt kormányfővel jó barátságot ápoló Sebastian Ghiță tavaly decemberig tagja volt a titkosszolgálatokat felügyelő parlamenti szakbizottságnak, és a román média szerint a Román Hírszerző Szolgálathoz (SRI) fűződő kapcsolatai is szerepet játszhattak abban, hogy informatikai cégei állítólag futószalagon nyertek nemzetbiztonsági jellegű, eurómilliós állami megbízásokat.

Florian Coldea altábornagyot, a SRI volt igazgatóhelyettesét januárban éppen amiatt helyezték tartalékos állományba, hogy Ghiță kompromittáló információkat tett közzé róla. Kiderült, hogy a politikus fizette Coldea külföldi nyaralását, másrészt Ghiță azzal vádolta a SRI igazgatóhelyettesét, hogy Laura Kövesivel, a DNA vezető ügyészével együtt egy külföldi szövetséges titkosszolgálat ügynökeiként, politikai megrendelésre, befolyásukkal visszaélve döntenek arról, ki ellen induljon bűnvádi eljárás Romániában.

Ghiță ellen legutóbb februárban indított bűnvádi eljárást a DNA négyrendbeli befolyással való üzérkedés, háromrendbeli, folyamatosan elkövetett pénzmosás és szervezett bűnözői csoport létrehozásának gyanúja miatt. A nyomozó hatóság szerint 2007 és 2014 között az üzletember-politikus 3 és 10 millió euró közötti összegeket kapott több számítástechnikai cégtől, hogy közbenjárjon az illetékes minisztériumoknál, állami intézményeknél és vállalatoknál annak érdekében, hogy a szóban forgó társaságok közpénzekből és európai uniós alapokból finanszírozott, informatikai programok beszerzésére vonatkozó szerződésekhez jussanak.

Ugyanakkor a médiamágnást (ő a jobbára bulvárcsatornaként működő România hírtelevízió tulajdonosa) azzal is meggyanúsították, hogy 2012 márciusában Tony Blair volt brit miniszterelnök bukaresti konferenciaszereplésének 220 ezer eurós tiszteletdíját kifizetve vásárolt magának befutó parlamenti helyet a PSD akkori elnökétől, Victor Pontától. Tavaly decemberi szökése után Sebastian Ghiță a televíziójában közzétett videoüzenetekben hozott nyilvánosságra leleplezőnek szánt, elsősorban a DNA és a SRI összefonódását bizonygató információkat.

Forrás: Belgrádban csípték el Sebastian Ghiță volt parlamenti képviselőt – Krónika Online

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: