//
most olvassa...
Gazdaság, Kormányzás, Pártok, Pénzügyek, Politika

Ellentmondások a családi adózás rendszere körül – Krónika Online

A kormány terve az, hogy 2018. január elsejétől a jelenlegi 16 százalékosról 10 százalékra csökkentse az egységes adókulcsot, s ezt nem az egyén, hanem a család jövedelmére alkalmaznák – magyarázta az elmúlt napokban szárnyra kapott híresztelések nyomán Viorel Ștefan pénzügyminiszter.

(kronika.ro)

Mint részletezte, a 10 százalékos adókulcs mellett további enyhítés, hogy a 2000 lej alatti jövedelmek adókulcsa 0 százalék lesz. Kitért arra is, hogy a háztartási/családi jövedelem bevezetése után különböző kiadásokat le is lehet majd írni az adóból, példaként a magánnyugdíj-biztosítást, az egészségbiztosítást, a gyerekek iskoláztatásával járó költségeket említette. Bejelentette egyúttal, hogy a pénzügyminisztériumban egy munkacsoport dolgozik a vonatkozó törvénytervezeten, és abbéli reményének adott hangot, hogy mielőbb elkészülnek, és nyilvános vitára bocsáthatják a jogszabályjavaslatot.

Annak kapcsán, hogy az adófizetőknek a készülő törvény hatályba lépése után adótanácsadóhoz kell fordulniuk, a szaktárca vezetője azt mondta, ezek a tanácsadók az állam alkalmazásában állnak majd, a polgároknak nem kell fizetniük a szolgáltatásaikért. Arra a kérdésre, hogy lesz-e elég tanácsadó, Viorel Ștefan úgy vélekedett, az Országos Adóhatóságnak (ANAF) van 30 ezer alkalmazottja, egy részük majd átnyergel adótanácsadónak.

Nem így gondolja azonban Bogdan Stan, az ANAF elnöke. Mint csütörtöki sajtónyilatkozatában leszögezte, a közalkalmazottak jogállását szabályozó jogszabály szerint összeférhetetlenség állna fenn, ha egy adóellenőr adótanácsadói munkát is végezne. Ugyanakkor – tette hozzá – az adóhatóságnál jelenleg is személyzethiánnyal küzdenek, úgyhogy semmiképp sem tudnának tanácsadással is foglalkozni.

Közben Cristian Ghinea, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) parlamenti képviselője arról beszélt, hogy a családi adó csak a Szociáldemokrata Párt (PSD) kitalációja, hogy ne kelljen beismernie: bevezeti a progresszív adózást. Egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány által emlegetett amerikai modellt is „rémálom gyakorlatba ültetni”, és az Egyesült Államokban most éppen arról egyeztetnek, hogyan lehetne lemondani az adóból történő leírások rendszeréről.

Forrás: Ellentmondások a családi adózás rendszere körül – Krónika Online

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: