//
most olvassa...
Cotroceni, Elnökválasztás, Igazságügy, Korrupció/gyanús ügyek, Magyar szervezetek, Parlament, Pártok, Politika, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ, Titkosszolgálatok, Választások

Választási csalást kiáltanak 8 év után a kormánypártok – Krónika Online

Parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a PSD és az ALDE, miután fölmerült, hogy magas rangú állami vezetők befolyásolhatták a 2009-es államfőválasztás végeredményét.

Mircea Geoană és Traian Băsescu (kronika.ro – archív)

Választási csalás gyanúja miatt a 2009-es államfőválasztás lebonyolítását és eredményét kivizsgáló parlamenti bizottság létrehozását kérik a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotta koalíció vezetői, Liviu Dragnea és Călin Popescu-Tăriceanu.

A PSD és ALDE vezetői szerdán adtak ki közleményt, amelyben azt állítják: olyan információk láttak napvilágot a 2009-es választásokkal kapcsolatban, amelyek megkérdőjelezik a „romániai demokrácia alapjául szolgáló szabad és tisztességes választások elvének tiszteletben tartását”, ugyanakkor felmerül a gyanú, hogy sérült a hatalmi ágak szétválasztásának elve azáltal, hogy bizonyos intézmények törvénytelenül beavatkoztak a választási folyamatba. „A 2009-es választások eredménye számos vitát váltott ki az utóbbi években a román társadalomban, mivel már a szavazást követő napokban felmerült a választási csalás gyanúja. Mindaz, ami most megjelent a sajtóban a választási folyamat befolyásolására tett kísérletről, új megvilágításba helyezi a választások végkimenetelét” – áll a PSD és az ALDE közös közleményében.

A választási csalás lehetőségét Dan Andronic újságíró vetette fel, aki 2009-ben a választásokat végül megnyerő Traian Băsescu akkori államfő politikai tanácsadója volt, és akit a hét elején hallgatott ki a korrupcióellenes ügyészség egy másik ügyben. Andronic az Evenimentul Zilei című napilapban közölt cikkében azt állította: Laura Codruţa Kövesi akkori legfőbb ügyész, George Maior, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) akkori igazgatója, Florian Coldea, a SRI második embere és Gabriel Oprea későbbi belügyminiszter 2009-ben, az elnökválasztás második fordulóját megelőzően Băsescu érdekében beavatkozott a választási folyamatba.

Andronic szerint Oprea hívta meg őt a lakásába, ahol a többiek már ott voltak, és várták a választási eredményeket. Mint ismeretes, akkor Băsescu csupán hajszállal verte meg a PSD jelöltjét, Mircea Geoanát, és fölmerült, hogy manipulálták a választási eredményeket előbbi érdekében. Andronic azt sejteti, hogy az említett állami vezetők utólag mindent elkövettek annak érdekében, hogy a vesztes fél ne tudja megóvni az eredményt.

Liviu Dragnea, a PSD és a képviselőház elnöke közölte, szeretné ő maga betölteni az ügy kivizsgálásával foglalkozó parlamenti bizottság elnöki tisztségét, amennyiben ez jogilag lehetséges.
Călin Popescu-Tăriceanu, az ALDE és a szenátus elnöke szerint mikor kételyek merülnek fel a demokratikus folyamatok korrektségével kapcsolatosan, a parlamentnek lépnie kell, és létre kell hoznia a vizsgálóbizottságot.

Megszólalt az ügyben Traian Băsescu volt államfő is, aki támogatja a bizottság létrehozását. „Jó dolognak tartom. Én a legfőbb ügyészséget kértem fel, hogy indítson vizsgálatot az ügyben” – közölte szerdán este a Digi 24 hírtelevíziónak nyilatkozva. A volt államfő szerint az derül majd ki, hogy az akkor vele szemben álló pártok, a PSD, a PNL, az RMDSZ és a PC csalt, mivel számos, rá adott szavazatot ellenfele javára írtak. Azt is cáfolta, hogy a választások estéjén tárgyalt volna az Andronic által említett állami vezetők bármelyikével.

Băsescu a România TV -nek azt mondta: amennyiben beigazolódik, hogy az említett személyek valóban beavatkoztak a választásba, akkor bűnszervezetként kell rájuk tekinteni. „El tudja képzelni, hogy ezek közül az emberek közül bárki is megengedhette volna magának, hogy azt mondja: elnök úr, itt ül az asztalnál az egész állam, és garantáljuk a második mandátumát? Ott helyben véresre vertem volna őket” – mondta a volt államfő. Băsescu csütörtökön tréfás üzenetet küldött három, az államfőválasztásokon az utóbbi években „elvérzett” PSD-s politikusnak a téma kapcsán. „Geoană, Năstase, Ponta, örüljetek: a tehetséges Dragnea Románia elnökévé nyilvánít benneteket”.

Forrás: Választási csalást kiáltanak 8 év után a kormánypártok – Krónika Online

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: