//
most olvassa...
Élő múlt/Securitate, Felvidék/Szlovákia, Kárpát-medence, Kormányzás, Korrupció/gyanús ügyek, Pártok, Politika, Történelem, XX. század

Korrupció ellen lázadó diákok – ujszo.com

Az elmúlt évek egyik legnagyobb korrupcióellenes megmozdulása készül ma. A középiskolás diákok által szervezett „Nagy korrupcióellenes tüntetés” iránt a legnagyobb közösségi oldalon eddig 20 ezren érdeklődtek, 10 ezren jelezték részvételüket.

(ujszo.com/Facebook)

„Elegünk van abból, hogy egyik korrupciós botrány követi a másikat. Nincs szükségünk olyan politikusokra, akik nem teljesítik az ígéreteiket. Nem kérünk a hazugságaikból. Bizonyítsuk be, hogy képesek vagyunk felvenni a harcot a korrupcióval, anélkül, hogy szélsőséges politikai megoldásokat vennénk igénybe” – áll egyebek mellett a felhívásban, amelyet a legnagyobb közösségi portálon és a rendezvény honlapján tettek közzé. Délután ötkor kezdődik a tüntetés a Hviezdoslav téren, melyet három középiskolás diák szervezett: a máriatölgyesi (Dubnica nad Váhom) gimnázium 18 éves diákja, Karolína Farská és két társa, Michal Karlubík és Dávid Straka, akik eddig semmilyen közéleti szerepet nem vállaltak. Követeléseik között szerepel a legnagyobb korrupciós ügyek (Bašternák, Gorilla) kivizsgálása, Robert Kaliňák belügyminiszter, Tibor Gašpar rendőrfőkapitány és Dušan Kováčik speciális ügyész leváltása, valamint a Mečiar-amnesztiák eltörlése.

Karolína Farská szerint apolitikus lesz a tüntetés, a háttérből nem támogatja vagy irányítja őket egyetlen politikai párt sem. A Pravda napilap honlapjának egyik anonim blogján azonban április 12-én megjelent egy fénykép, amelyen az OĽaNO vezetője, Igor Matovič együtt látható Karlubíkkal. „Nem ismerem személyesen a tüntetés szervezőit” – állítja Matovič, elismerte azonban, hogy szimpatizál velük és szorít nekik. A tüntetésen azonban nem vesz részt, nem szeretné, ha a kormánypártok emiatt lejáratnák a tüntetés szervezőit.

Ezzel szemben Richard Sulík, az SaS elnöke, és Miroslav Beblavý független képviselő már jelezte, hogy szívesen részt venne a tüntetésen.

Mozgolódnak a fasiszták 

Nem ez lesz az egyetlen megmozdulás Pozsonyban. Napra pontosan hetven évvel ezelőtt végezték ki a második világháborús szlovák fasiszta bábállam elnökét, Jozef Tisót. A szlovák szélsőjobboldali tömörülések ennek apropóján mára két pozsonyi tüntetést is bejelentettek. Mivel a korrupcióellenes tüntetés résztvevői a Hviezdoslav térről később a Szlovák nemzeti felkelés terére vonulnak át, fennáll a veszélye, hogy a két különböző tábor találkozik és feszültség alakul ki vagy összetűzésbe keverednek.
„Vannak információink arról, hogy bizonyos csoportok meg akarják zavarni a korrupcióellenes tüntetést” – nyilatkozta Ľubomír Ábel rendőrfőkapitányhelyettes. (TASR, SITA, mi)

Forrás: Korrupció ellen lázadó diákok | ujszo.com

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: