//
most olvassa...
Felvidék/Szlovákia, Kárpát-medence, Kormányzás, Korrupció/gyanús ügyek, Politika

Lapátra Ficót-zúgta a tömeg – ujszo.com

Megtöltötték a Sznf teret a korrupció ellen tüntetők kedd délután, a rossz idő ellenére több ezres tömeg vonult az utcákon, nemcsak diákok, egyetemisták, hanem gyakorlatilag minden korosztály.

(ujszo.com – Somogyi Tibor)

A menet a Hviezdoslav térről indult, a tömeg jelszavakat skandált: Kaliňák mondjon le!, Nem vagyunk birkák!, Dutyiba Ficót!, Lapátot Ficónak! A pódiumon középiskolások, egyetemisták szólaltak fel, akik arról beszéltek, hogy a korrupció Szlovákiában már óriási méreteket öltött, és azonnal cselekedni kell. A korrupció a legmagasabb szinteken is jelen van, de emellett a mindennapi élet részévé vált. Gyakorlatilag korrupció nélkül semmit sem lehet elérni ebben az országban.

A „Nagy korrupcióellenes tüntetés” első felvonása a kormányhivatalban kezdődött. A szervezők délután leadták memorandumukat, melyben Robert Ficótól azt követelik, hogy göngyölítse fel a Bašternák-ügyet és a Gorilla-botrányt, menessze Robert Kaliňák belügyminisztert, Tibor Gašpar rendőrfőkapitányt, és Dušan Kováčik speciális ügyészt, aki kulcsszerepet játszott több korrupciós ügy eltussolásában. Emellett követelik a mečiari amnesztiák eltörlését. „A korrupció miatt egyre több fiatal kénytelen elhagyni az országot” – mondta Dávid Straka, a megmozdulás egyik szervezője. Ha követeléseiket a kormány nem teljesíti, tiltakozó akcióikat a többi kerületi székhelyre is kiterjesztik. „Ez kizárólag diákkezdeményezés. Egyetlen politikai párttal vagy politikussal sem egyeztettünk” – jelentette ki Karolína Farská, a rendezvény másik szervezője.

A tiltakozás mellett Andrej Kiska államfő is kiáll. „Ha ebben az országban mindenki csendben marad, akkor nem lesz változás. Mindig arra buzdítok mindenkit, hogy tisztességesen adjon hangot a véleményének, ha helytelen dolgok történnek. Mindannyian tisztességes országban szeretnénk élni, és ehhez hozzá is kellene járulnunk” – mondta az államfő a denník N-nek.

Robert Fico kormányfő korábban kijelentette, hogy Szlovákia történetében Robert Kaliňák a legjobb belügyminiszter, az utóbbi hetekben többször kiállt Tibor Gašpar és Dušan Kováčík mellett is. A gimnazisták tüntetésével kapcsolatban nem foglalt állást. Bugár Béla, a Híd elnöke pozitívan értékeli, hogy a fiatalok érdeklődnek a társadalmi ügyek iránt, ugyanakkor szerinte a korrupció problémáját nem az utca, hanem a jól beállított, rendszerszintű intézkedések oldhatják meg. Az MKP szerint nem a törvényekben kell a hibát keresni, hanem konkrét személyekben, akik a korrupciós ügyekben döntenek.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fujszo%2Fvideos%2F10155932775010752%2F&show_text=0&width=400

Forrás: Lapátra Ficót-zúgta a tömeg | ujszo.com

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: