//
most olvassa...
Kormányzás, Politika

Nagyvárosi dzsungeltörvény – Krónika Online

Enyhén szólva akut probléma immár, hogy az egyre sokasodó autók elözönlik a járdákat, a nagyvárosi dzsungelben vérre menő harc folyik a parkolóhelyekért.

És mivel folyamatosan növekszik a járművek száma, értelemszerűen egyre több a parkolási szabályokra, a gyalogosok számára fenntartott helyekre fittyet hányó sofőr. Ezzel párhuzamosan pedig mind kevesebb hely jut a járdán a járókelőknek, babakocsiknak, kerekesszékekkel közlekedőknek. Ha az ember találomra „fellapozza” a bunkó sofőrök megszégyenítésére, a jelenség megakadályozására létrehozott, Ai parcat ca un bou – Úgy parkoltál, mint egy ökör elnevezésű Facebook-oldalakat, garmadával láthat fotókat szinte bármelyik romániai városból, amint járdákon, kerekesszékesek számára fenntartott parkolóhelyeken állítják meg járgányukat a gépkocsitulajdonosok, a gyalogosok, babakocsit tolók pedig arra kényszerülnek, hogy a forgalom kellős közepén közlekedjenek.

Nos a minap ezeknek a felháborító eseteknek a megkoronázásaként 900 lejes bírságot szabtak ki annak a polgárnak, aki élesen kritikus megjegyzés kíséretében tette közzé a Facebookon a fotót, amelyen az látható: a rend őreinek gépkocsija parkol illegálisan a temesvári járdán, megakadályozva nemhogy egy babakocsi, de még egy gyalogos áthaladását is. Az illetőt pedig azért bírságolták meg, mert bejegyzésében „pofátlannak” nevezte a közeget. A rend őrének, akinek épp az lenne a feladata, hogy segítsen betartatni a közlekedési szabályokat, ugyebár joga van felháborodni – sértőnek vélt szóhasználat ide vagy oda –, amiért a közösségi oldal és a sajtó nyilvános terébe kerül: épp ő az, aki szembetűnően figyelmen kívül hagyja a szabályzatot. A „sima” gyalogosnak pedig nincs joga felháborodni? A dzsungelnek az a törvénye érvényesül, hogy a „gyengébb” szükségszerűen alulmarad?

Fejétől bűzlik a hal – mondhatnánk, hiszen mit várjon a gyalogos vagy a törvénytisztelő autós, ha a rend őrei sem tartják be a szabályokat? Abszurd, ugyanakkor felháborító, hogy a rendfenntartó „úgy parkol, mint egy ökör”, majd lazán felelősségre vonhatja ilyen vagy olyan ürüggyel azt, aki ezt nyilvánosságra hozza. Ha az autó a a járdán parkol, a gyalogos tehetetlen, ugyan mi mást tehetne, minthogy a gépkocsik számára fenntartott helyen, az úttesten közlekedik. A szabályokat betartók és szabályszegők között aránytalan, méltatlan a küzdelem, a gyengébb rendszerint alulmarad. A nagyvárosi dzsungel törvénye pedig olyan, akár a Kipling-regényben: „óriási kúszónövényként mindenkit befon, senki sem menekülhet előle”.

Forrás: Nagyvárosi dzsungeltörvény – Krónika Online

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: