//
most olvassa...
Felvidék/Szlovákia, Kárpát-medence, Kárpát-medencei körkép, Közösségi/kisebbségi jogok, Külpolitika, Magyarokról, Média, Művelődés, Politika

A Joj kitiltatná a magyar tévéadókat – ujszo.com

A magyar tévétársaságok adásának blokkolását is követelheti a Joj tévétársaság, ha kiderül, olyan műsort sugároznak Szlovákiában, amelyre nem kaptak engedélyt. A szlovák tévétársaságnak már sikerült kiszorítania az országból a cseh Novát és Primát, a Joj most a többi külföldi konkurensre feni a fogát.

Könnyen meglehet, hogy a Joj csatornáit kihúzzák a kínálatból (ujszo.com/digizone.cz)

A nézettség csökkenését akarja megakadályozni a Joj tévétársaság azzal, hogy megpróbálja leállítani olyan, külföldi csatornák által sugárzott műsorok szlovákiai terjesztését, amelyre az adott tévétársaságnak nincs engedélye.

A Joj Group igazgatója, Martin Grega szerint jelenleg a cseh adásokra összpontosítanak, ám hasonló logikával szerinte a magyar csatornákat, például a közszolgálati MTVA műsorait is korlátozni kellene. Ha a Joj sikerrel járna, ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy bírósági döntés alapján megtiltanák a magyar csatornák műsorainak terjesztését Szlovákiában. Antennával – ahol elérhető – továbbra is fogható lenne az adás, ám a kábelszolgáltatóknak ki kellene venniük a kínálatból.

Grega a Denník N lapnak adott interjúban beszélt a szlovákiai terjesztési engedéllyel nem rendelkező tévétársaságok műsorának leállításáról. Elmondása szerint miután a Joj nyilvánosan is vállalta, hogy felveszi a harcot az illegális tartalom terjesztése ellen, több néző kérdezte, miért csak a cseh adókat akarja korlátozni. „Miért nem a magyar vagy más állomásokat, kérdezték. Ez pedig szintén jogos felvetés” – mondta az interjúban a Joj igazgatója. Állítja, előbb vagy utóbb meg kell majd oldani a köztévék illegális műsorszórásának problémáját. „Véleményem szerint ez a két ország kulturális minisztériumainak a feladata lenne. S nemcsak a cseh közszolgálati televízió esetében, hanem a magyar esetében is” – fűzte hozzá Grega.

Nem fizetnek

Miroslava Klempová, a Joj Group marketingosztályának képviselője tegnap lapunknak elárulta, hogy az illegális műsorszórás elleni harc első eredménye volt, hogy év elején a műsorszolgáltatók kikapcsolták Szlovákia területén a cseh Nova és a Prima adását, amelyeket a Nova International és Prima Plus csatornákkal helyettesítettek. Ezek már speciális adást kínálnak kizárólag Szlovákia területére. „A cseh, nem tisztázott tartalom sugárzása nagyon érzékenyen érint bennünket, tekintettel a két nyelv rokonságára. Most prioritás a cseh tévétársaságok által elkövetett törvényszegésekre való figyelmeztetés” – fűzte hozzá Klempová. Azt, hogy mikor akarják oldani a magyar csatornákat, nem árulta el.

A JoJ azzal érvel, hogy csökken a nézettsége, ha ugyanazt a filmet a nézők a cseh tévén nézik meg azért, mert korábban tűzik műsorra, vagy épp azért, mert a közszolgálati tévé a filmek közben nem sugároz reklámot. S míg a Joj a filmek szlovákiai sugárzásáért fizet, addig a cseh tévé csak a csehországi sugárzásáért, filmjeit mégis lehet nézni Szlovákiában is. A cseh csatornák leállítására levélben szólította fel a Joj a műsorszórókat.

A Joj-t is blokkolnák

Az ország legnagyobb kábeltévé társasága, a UPC a Joj véleményével nem ért egyet. A cseh és a magyar csatornák műsorait sem fogja korlátozni vagy törölni. „A magyar csatornák érvényes szerződés alapján kerültek a kínálatunkba, a műsorok terjesztési díját fizetjük” – mondta az Új Szónak Jaroslav Kolár, a UPC szóvivője.

Nem kizárt ugyanakkor, hogy a kínálatából a szolgáltató épp a JoJ csatornáit fogja törölni, ugyanis eltúlzottnak tartja azt az illetéket, amit a tévétársaság a műsorának terjesztéséért kér. Eddig ingyen vehették át a kábelszolgáltatók a műsorát, az illeték bevezetéséről már hónapok óta tárgyalnak. „Ha a Joj hozzáállása nem változik, akkor nagyon reálisnak látjuk a TV Joj programjainak leállítását” – mondta Kolár.

A Joj által követelt illetéket a Kábeltévék Szövetsége is sokallja, s állítja, ennyi pénzt olyan prémiumkategóriás csatornák szoktak kérni, amelyekért a klienseknek extra illetéket kell fizetniük. „Ha nem változik a társaság álláspontja, a kábelszolgáltatóknak két lehetősége lesz: vagy megemelik az alapcsomagok árát vagy kihúzzák a kínálatból a Joj csatornáit” – állítja Robert Ťavoda, a szövetség elnöke. Azt, hogy mikorra születhet egyezség, egyelőre nem tudni, a tavaly novembertől húzódó tárgyalások még távolról sem értek véget.

Forrás: A Joj kitiltatná a magyar tévéadókat | ujszo.com

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: