//
most olvassa...
Bérek/munkaügy, Gazdaság, Kormányzás, Parlament, Pártok, Pénzügyek, Politika, Szociálpolitika - Egészségügy

Bérakadályverseny – e-nepujsag.ro

Találékony kormányunk van. Tele vannak ötlettel ezek a miniszterek. A pálmát még mindig a munkaügyis bűbáj Olguca viszi, aki csillagászati bérnövekedést ígért egyes szakmai csoportoknak, majd saját lódításaiba belegabalyodva újabb és újabb korrekciókkal lepte meg a közvéleményt. Na de ne húzzuk mindenért szegényre a vizes lepedőt, nem mindig tudja, mit beszél, ugyanis a háttérből a diktatórikus hajlamú pártvezér adja az utasításokat. Tény, hogy az egységes bértáblázat elfogadtatása nem lesz könnyű. Bár mindenki elismeri ennek szükségességét, olyan nagyok az elvárások, hogy azokat képtelenség kielégíteni.

Borítékolható az elégedetlenségi hullám, a szakszervezeti megmozdulások, tüntetések. Ennek tudatában húzza-halasztja a kormánypárt a törvényhozási vitát, amely nagyon rövid lesz. A szocdem párt honlapján olvasható 350 oldalas dokumentum megvitatására nem sok időt szánnak. Az elemzők szerint áldozatot követel a béremelés. A költségvetési terhet adóemeléssel és a beruházások csökkentésével mérsékelhetik. Magyarán: továbbra sem épülnek autópályák a megálmodott ütemben. De talán ennél is nagyobb gond lesz a vállalkozói szektorral, amelyet további adóterhekkel sújthatnak.

Ráadásul mélyül a három-négy éve keletkezett bérszakadék a közigazgatásban dolgozók és a magánszektor között. Mindez a munkaerőpiac további torzulásához vezet amellett, hogy a nagyarányú bérnövekedés inflációgerjesztő hatására drágulásra számíthatunk. Tény, hogy néhányan jól járnak, de a munkavállalók nagy része – akik például nem agysebészek – megszívják ezt a bérmutatványt. Attól nem kell tartani, hogy a törvényhozás elkaszálja ezt a tervezetet, ugyanis a parlamenti képviselők saját bérük megduplázása ellen nem fognak szavazni. Emlékezzünk csak az előző ciklusban született rendkívüli honatyanyugdíjra, amikor soha nem látott összhangban, pártállástól függetlenül nyomkodták az igen gombot választott képviselőink. Természetesen lesz most is egy kis közönségnek szóló színészkedés, populista mikrofonbitorlás, mellébeszélés. Ilyen porhintés a napokban felröppent új adózási rendszer terve. Az ötletelő kormány lecserélné az egyéni jövedelemadót a háztartások összjövedelmének a megadóztatására. Van ilyen a világon, csak az a gond, hogy a romániai adókultúrában a jelenleg érvényben levő 16 százalakos egyéni jövedelemadó bizonyult több szempontból is a legkivitelezhetőbbnek mind az adóalanyok, mind a költségvetés szempontjából. Arról nem is beszélve, hogy ennek eltörlése a helyi költségvetések csődjét jelentené, hisz a személyi jövedelemadó több mint 70 százaléka a helyi önkormányzatoknál, megyénél marad. Tehát közvetlenül érdekeltek a munkahelyteremtő vállalkozások támogatásában. A családi jövedelemadózás nemcsak a hivatalokra, hanem az állampolgárokra is óriási terhet ró. Másfelől ilyen mértékű adóreform bevezetését hatástanulmányok és szakértői csoportok elemzése után lehetne megejteni. Többéves, évtizedes lépcsőzetes elterjesztéssel, hogy minél kevésbé legyen egyensúlybomlasztó a hatása.

Forrás: Bérakadályverseny | www.e-nepujsag.ro

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: