//
most olvassa...
EU, Európai Bizottság, Európai Parlament, Közösségi/kisebbségi jogok, Külpolitika, Kormányzás, Magyar szervezetek, Magyar-román, Magyarokról, Parlament, Pártok, Politika, Régiók/autonómia, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ

Külföldön is hallassuk hangunkat – Háromszék

Hogy belpolitikai fronton túl nagy mozgástere nincsen az erdélyi magyarságnak, az mára mindenki számára egyértelművé vált. Bástyáknak jóformán csak az önkormányzataink maradtak, hiszen a tavalyi választások nyomán a bukaresti parlamentben az erőviszonyok olyaténképpen alakultak, hogy a kormányzó szociálliberális szövetségnek megvan a szükséges többsége, nem szorul az RMDSZ szavazataira akarata érvényesítéséhez.

De éppen ilyen szorongatott helyzetben bizonyosodik be, hogy mennyire fontos az önálló magyar külpolitika, és ilyenkor döbbenünk rá, mily hatalmas bűn volt visszaszorítani, elfojtani, megölni azt a Markó-érában. Mert ha Bukarestben be is szűkülnek a lehetőségek, nemzetközi színtéren számos olyan fórum, cselekvési lehetőség létezik, amellyel a szövetség eddig nem nagyon élt. Most azonban mintha e téren is megmozdult volna valami.

Az Európa Tanácshoz immár nemcsak a civilek, de az RMDSZ is árnyékjelentéseket nyújtott be, a testület szakértőit részletesen tájékoztatták jogsérelmeinkről a civil szervezetek képviselői, de az RMDSZ politikusai is. A Mikó Imre Jogvédő Szolgálat következetesen beszámol a román hatalom elnyomó, diszkriminatív intézkedéseiről a külföldi diplomatáknak, és egyfajta külpolitikai áttörésnek könyvelhetjük el azt is, hogy az Európai Bizottság bejegyezte a Minority SafePack európai polgári kezdeményezést, és az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) Kolozsváron esedékes kongresszusán az aláírásgyűjtés előkészítése lesz az egyik fő téma. A kezdeményezés jelentőségét egyelőre nem szabad túlbecsülnünk – hosszú az út addig, amíg ebből az Európai Unió egészében érvényes, tényleges és kötelező kisebbségvédelmi intézkedések születnek, ha születnek egyáltalán –, de már az is eredmény, hogy a kisebbségben élő nemzeti közösségek helyzete egyáltalán napirendre kerülhet az uniós intézményekben, melyek részéről eddig jobb esetben is csak közöny áradt problémáink iránt. A nyugati országok diplomatáinak Székelyföldön tett látogatásai, az Európa Tanács szakértőinek romániai tájékozódása, a Minority SafePack – mindezek együttesen hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a bukaresti diplomácia által a kisebbségek példaértékű helyzetével kapcsolatos, évtizedek óta hangoztatott hazugságokat eredményesen megcáfoljuk, s a romániai magyarság ügye végre európai, nemzetközi üggyé váljék.

Csak meg ne fogyatkozzék e lendület, s meg ne törjék azt Bukarestből időnként felhangzó szirénhangok: az önálló magyar külpolitika fontosabb és hatékonyabb eszköze lehet az érdekérvényesítésnek, mint az oly sok éven át próbálgatott tájba simuló, kormányzati székekbe kívánkozó kis lépések politikája.

Forrás: Külföldön is hallassuk hangunkat – 2017. április 21., péntek – Háromszék, független napilap Sepsiszentgyörgy

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: