//
most olvassa...
Bérek/munkaügy, Befektetések, Kormányzás, Magyar szervezetek, Parlament, Pártok, Pénzügyek, Politika, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ, Szociálpolitika - Egészségügy

Meglesz az ára a béremelésnek – Krónika Online

Erdei Dolóczki István parlamenti képviselő szerint biztosan elvon pénzeket a beruházásoktól a közalkalmazottak béremelése, de a költségvetési bizottság RMDSZ-es tagja úgy véli: mindenképp nagyobb fizetések kellenek az ágazatban.

(kronika.ro)

Óriási a káosz a romániai közalkalmazotti bérrendszerben, ezért szükség van egy törvényre, amely ezt rendezi. Ám tisztázni kell, hogy a fizetésemelés pontosan milyen költségeket generál – jelentette ki szerdán a Krónika megkeresésére Erdei Dolóczki István parlamenti képviselő.

A költségvetési bizottság RMDSZ-es tagja kifejtette, hivatalos megkeresést még nem kaptak a jogszabály kapcsán a kormányzó szociáldemokrata párttól (PSD), mindössze annyit jeleztek nekik, hogy a tervezet a párt honlapján tanulmányozható. Dolóczki kiemelte, a 350 oldalas dokumentumban az áll, hogy 2017-re nincs költségvetési vonzata a végrehajtásának, a következő évekre pedig nem írtak be semmit, holott az érvényes jogszabály szerint minden törvénytervezethez mellékelni kell, hogy a következő öt évben milyen módon befolyásolja a büdzsét. Hozzátette, ezt mindenképpen jelezni fogják a törvényalkotónak.

„Meg kell állítani a kivándorlást”

A szatmári honatya szerint ugyanakkor a tervezetben előfordulnak kisebb jogi problémák, ellentmondások a jelenleg érvényben levő törvényekkel, ezeket is korrigálni kell. Erdei Dolóczki István rámutatott, az RMDSZ frakció támogatni fogja a törvényt, bár nehéz úgy megalkotni, hogy mindenki elégedett legyen. „Mindenképpen áldozatot követel a béremelés. Reméljük, nem adóemeléssel kompenzálják a kiadásokat, de a beruházásoktól a következő években mindenképpen elvon pénzt. Az elmúlt években Romániában alig épültek autópályák, ezt biztos egy-két éven belül nem fogják bepótolni” – részletezte a képviselő. Emlékeztetett, hogy az alacsony bérek a várakozásokhoz mérten valóban bevonzották a külföldi tőkét az országba, ám miközben bejöttek a külföldi befektetők, a jó szakemberek elmentek.

„A kivándorlást áldozatok árán is meg kell állítani. Ezt csak béremeléssel lehet. Jelenleg egy szakember itthon nettó 1400 lejt keres, Németországban ugyanazért a munkáért megkapja az 1400 eurót. Egy kezdő orvos fizetése 1500 lej, Németországban pedig 2500 euró” – sorolta Erdei Dolóczki István. Rámutatott, sok az elégedetlenség, a vállalkozói szféra ellenzi a fizetésemelést, sokan azt nehezményezik, hogy az alacsonyabb bérek nagyobb mértékben emelkednek, mint a magasak, tehát összehúzzák a bértáblát. „Nehéz rendet tenni, nem tudjuk, mikor készül el a végleges változat, ám biztos, hogy a béremelés olyan folyamat lesz, ami 2021–2022-re fejeződik be” – szögezte le a politikus.

(kronika.ro)

Nincs konkrét határidő

Egyelőre viszont még azt sem lehet pontosan tudni, hogy mikor kerül a döntéshozók elé megvitatásra a közalkalmazottak egységes bérezését célzó törvény tervezete. Miközben Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt elnöke múlt hétfőn egy hét halasztást kért, szerdán még nem lehetett tudni, hogy meddig kell várni a beterjesztésre. Marcel Ciolacu, a PSD képviselőházi frakcióvezetője kedden közölte, nem hiszi, hogy a héten erre sor kerül, és az újságírók unszolására Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter sem nevezett meg konkrét határidőt. „A jogszabály célegyenesben van. A határidő éppen az, ami a kormányprogramban áll: július elsejétől lehessen alkalmazni” – mindössze ennyit mondott szerdán a tárcavezető.

Megjegyezte ugyanakkor, „nem stresszeli” magát amiatt, hogy nem megy át időben a parlamenten. Hozzátette: számításba vették azt is, hogy Klaus Johannis államfő kérheti, a parlament vizsgálja meg újra a jogszabályt. „Úgy számoltunk, hogy a június rámegy az alkotmányossági kifogásra vagy arra, hogy a jogszabály visszakerül a döntéshozók elé, de még van egy hónapunk arra, hogy megkezdjük a parlamenti vitát” – jegyezte meg a munkaügyi miniszter. Kitért arra is, hogy a nyilvános vitára bocsátott jogszabályhoz érkező módosító javaslatokat előzetesen átnézik, s azok egy részét még beterjesztés előtt belefoglalják a jogszabályba, hogy minél rövidebb legyen a parlamenti vita.

Lesznek nagyobb fizetések, mint az államfőé

Lia Olguţa Vasilescu szerdán arról is beszélt, az egységes bérezési törvény lehetővé teszi, hogy egyes közalkalmazottak jobban keressenek majd, mint az államfő. A tárcavezetőt az újságírók arra kérték, hogy kommentálja azokat a számításokat, amelyek szerint a bírák és az ügyészek a pótlékoknak köszönhetően kétszer vagy akár háromszor is többet keresnek majd, mint az elnök. Erre Vasilescu így válaszolt: „A közalkalmazottak sorában az államelnök alapfizetése lesz a legnagyobb. Persze vannak, akik pótlékokat is fognak kapni, így a jövedelmük meghaladja az elnökét.” „Mi azt akartuk, hogy egyetlen fizetés se legyen nagyobb, mint az elnöké – és nem is nagyobb egyik sem. De ami a teljes jövedelmet illeti, lesznek közalkalmazottak – ahogy vannak most is –, akik nagyobb jövedelemmel rendelkeznek majd, mint Románia elnöke” – fogalmazta meg Vasilescu.

Mint ismeretes, a közalkalmazottak tervezett béremelését több irányból is támadták, mondván, hogy az elkövetkező években drasztikusan megugrik majd a költségvetés hiánya, ami miatt Románia akár európai uniós forrásoktól is eleshet. A kormány illetékesei azonban mindannyiszor igyekeztek csillapítani a kedélyeket, szerintük ugyanis a tervezett bevételekből fedezhetőek lesznek a gyarapodó kiadások.

Tátongó bérszakadék

A közigazgatásban dolgozók bruttó átlagbére februárban elérte a havi 1116 eurót, ami csaknem kétszerese a magánszektorban dolgozók átlagfizetésének, ott ugyanis ez az összeg alig 652 euró – derül ki a Ionuţ Dumitru, a Pénzügyi Tanács elnöke által készített összehasonlításból.

Akárcsak a Ziarul Financiar gazdasági és pénzügyi napilap, Dumitru is emlékeztet, hogy a romániai közalkalmazottak átlagfizetése meghaladta a magyarországi kollégáik bérét (1005 euró), de a lengyelországi 1096 eurónál is magasabb, és kétszerese a Bulgáriában regisztrált 556 eurónak. Szlovéniában viszont 1155 euró, Görögországban pedig 1574 euró a közigazgatásban dolgozók havi átlagbére.

Dumitru nemrég arra figyelmeztetett, hogy kétszer jobban megterhelik a közalkalmazottak egységes bérezését célzó törvény tervezetébe foglalt intézkedések az állami költségvetést, mint ahogy a kormány állítja, így jövőre a büdzsé hiánya jócskán meghaladja majd a maastrichti egyezményben rögzített 3 százalékos szintet.

Forrás: Meglesz az ára a béremelésnek – Krónika Online

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: