//
most olvassa...
Külpolitika, Kormányzás, Moldova Köztársaság, Politika, Román-román

Egy meghiúsult merénylet, egy felesleges népszavazás és az egyéni körzetes választás szükségessége – Adevărul blog

Egy meghiúsult merénylet a Szent Ünnep előtt, Egy felesleges, a jelenlegi elnök által óhajtott népszavazás és egy nagyon nehezen megszülető Egyén Körzetes Választás: „Moldova, Mesés Ország”.

(adevarul.ro)

Ezen a világon nincs még egy hely, mely annyira aberráns módon követik egymást az események, mint Moldova Köztársaságban. Bár egy normális államban ezek széles körű vitát váltottak volna ki, vagy – helyzettől függően – teljesen elkerülték volna a figyelmet, itt pont fordítva történnek a dolgok: a fontos dolgok elkerülik a közvitát, a teljesen irreleváns témák pedig előtérbe kerülnek.

Egy meghiúsult merénylet

Alig néhány nappal a húsvéti ünnep előtt tudtuk meg, hogy meghiúsítottak egy Moldova Köztársaság legfontosabb polgára, Vlad Plahotniuc elleni merényletet.

Úgy tűnik, hogy a Moszkvában gyűlölt, Bukaresten elfogadott és az AEÁ által kívánt Plahotniuc egy olyan maffiacsoport célpontja volt, melynek fő szálait Moszkvában húzogatják. Bár sokkoló információkra, államközi vádakra számítottunk, az egész mégis úgy tűnt el a közéletből, ahogy megjelent: hirtelen.

Az összeesküvés-elméletek hívei még azt is felvetik, hogy ő maga szervezte ezt meg, hogy ezzel váltson ki némi együttérzést Moldova Köztársaság állam polgáraiból. Már önmagában ez a gondolat is szenzációs aberráció lenne, de mivel a szomszédos államban minden lehetséges… akár még ez is elképzelhető.

Másrészről az, hogy sem ő, sem a nyomozószervek sem nyilatkozik az ügyről nagy kérdéseket vet fel a tervet kiforralók motivációjáról. Két változatot feltételezhetünk és az olvasó kiválaszthatja valamelyiket: vagy zavarta valamelyik nem-baráti államot és határozott megrendelés volt a likvidálására (amire volt már példa), vagy a múltja tört a felszínre és a régi harcostársai elárulva érezték magukat.

Egyértelmű, hogy egy ilyen szintű merényletkísérlet nem egy irracionális, hanem egy előre megfontolt okból indul ki.

Majd meglátjuk, hogy Vlad Plahotniuc szerint Moldova Köztársaság állam képes szavatolni a biztonságát, de jobb lenne, ha a román állampolgárságát venné ehhez igénybe. Hiszen ha a megrendelés egy bizonyos irányból érkezett, akkor kevéssé valószínű, hogy a dolgok itt véget érnek majd.

Egy felesleges népszavazás

Láttatok még egy olyan államot, ahol népszavazásról döntenek arról, mi legyen a történelemtankönyv címe? Biztos vagyok abban, hogy nem, de Moldova Köztársaságban minden lehetséges. Amit az ember esze nem tud kitalálni, abból a moldovai politikusok biztosan szabályt fognak csinálni.

Így aztán Igor Dodon csak azért, hogy valamivel a polgárok elé állhasson, hiszen a képviseletükkel nem teheti, úgy döntött, hogy népszavazásra hívja az embereket. Természetesen nem egy fontos témát választott ehhez, mint amilyen a Romániával Egyesülés (a román szélsőségesek, erőszakot téve a román nyelv szabályain, nagybetűvel írnak minden „hazafiasnak” tartott szót – E-RS), hiszen nem kockáztathatott ilyen komoly dologgal.

Ez a szeszély néhány tízmillió lejébe kerül majd a moldovai adófizetőnek. De mit beszélek én moldovai adófizetőről: ezt az ostobaságot – közvetlenül, vagy közvetve – végül szintén a Romániából, vagy az Európai Unióból érkezett pénzből fogják kifizetni. Hiszen ha Igor Dodon olyan pénzeket dob ki az ablakon, melyeket oktatásra, a nehéz helyzetben lévő megvédésére, tisztességes egészségügyi ellátásra lehetne fordítani, akkor végül Romániának kell majd ezt megtennie. Ez egy közvetett hozzájárulás a népszavazáshoz.

Ezzel kapcsolatosan lépéseket kell tenni e kezdeményezés törvényességének ellenőrzéséhez, hiszen nem szólíthatod fel mindenféle ostobasággal kapcsolatosan népszavazásra az embereket.

Az is érdekes, hogy milyen nagy mértékű Igor Dodon személyének elfogadottsága Vlad Plahotniucnál, hiszen az előbbi nem is egyszer lépte túl elnöki mandátuma kereteit és írt alá Moldova Köztársaságot elkötelező nemzetközi iratokat úgy, hogy ehhez nem volt felhatalmazása a parlamenttől, vagy a kormánytól. Szintén az összeesküvés-hívők állítják azt, hogy összebeszéltek, de azt hiszem, hogy inkább ez utóbbinak arról a stratégiájáról van szó, hogy a hatalomhoz hozzáféréssel hagyják megkopni Igor Dodont és a pártját, ami a világon mindenhol meg szokott történni.

Az egyéni körzetes választás

A világon mindenhol támogatom az Egyéni Körzetes (így! – E-RS) választást: Moldova Köztársaságban is, Romániában is és bárhol máshol. Hogyan működik a világ legerősebb demokráciája? Egyéni körzetes választással – akkor miért ne másolnánk le azoktól, akik már bebizonyították, hogy jobban tudják. Persze, az amerikaiak nem értenek a diótermesztéshez, a borhoz és más látszólag fontos dolgokhoz, de nem is ezekből jöttek leckéket adni, hanem demokráciából.

Az egyéni körzetes választás az egyetlen, mely a választott és a polgár között hoz létre kapcsolatot és nem a választott és a pártja között.

Romániában a maffiózó pártok az egyéni körzetes választás megszüntetéséről döntöttek, amikor azt tapasztalták, hogy ez nem annyira az ő, mint inkább a polgárok érdekeit szolgálja. Látható volt, hogy a parlamenti képviselők már nem a pártérdeknek megfelelően viselkedtek, hanem a közvélemény-kutatások szerint. Így aztán a párt vezetői arra ébredtek, hogy már nincs hatalmuk.

Miért akar egy ilyen változatot Igor Dodon? Mert nem rendelkezik olyan jó emberekkel, akiket előtérbe hozhatna, míg a többiek pártszinten nem örvendenek túl jó hírnévnek.

Nyilvánvaló, hogy mindegyik fél a maga érdekét nézi, de az biztos, hogy az egyéni körzetes választás több előnnyel jár majd a polgárokra nézve, mint a jelenlegi rendszer.

Lulea Marius Dorin

adevarul.ro, 2017. április 19., 22:26

Un asasinat eşuat, un referendum inutil şi necesitatea votului uninominal

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: