//
most olvassa...
Bérek/munkaügy, Gazdaság, Kormányzás, Pártok, Pénzügyek, Politika, Szociálpolitika - Egészségügy

Játék a számokkal – e-nepujsag.ro

Ha létezne a közéleti szereplők számára „hogyan csináljunk bolondot magunkból” vetélkedő, a kormányfő az adóbevételek ügyében tett csütörtöki nyilatkozatával toronymagas győzelmi esélyes lenne. Mert ostobaság nagy sikerként értékelni azt, hogy van növekedés, de távolról sem olyan ritmusú, amilyen a kiadási tervek tartásához kellene. Így az egyik hírügynökségi jelentésből idézve „rossz nap a mai a gazdasági megszorítások apostolai számára” kijelentést valószínűleg mérgezett nyílnak szánta, de az inkább bumerángnak tűnik.

A kormányzati sikerbeszámoló szerint az év első három hónapjában a költségvetési bevételek közel négymilliárd lejjel magasabbak a tavalyi első negyedévi szintnél, ami 7,2 százalékos többlet. Ez egyáltalán nem rossz, a gond mindössze annyi, hogy a költségvetést 14 százalékos éves szintű bevétel-gyarapodással tervezték. Szintén csak a gyatra helyzet megszépítésére tett halovány kísérletnek jó az az adat, miszerint a héabevételek szépen nőnek, amikor a költségvetésben ez a tétel az összbevételeknek csak az ötödére rúg, van ott még jó néhány más tétel, aminek az alakulása többet mondana a reálgazdaság állapotáról. Amely kicsattanó egészségnek kellene örvendjen ahhoz, hogy a kormány nagyravágyó költekezési terveihez szükséges pénzt kicsengesse az adóhivatalnak. Látszólag jól is tartja magát, hiszen a kormányfő szerint 62 ezer munkahely létesült az év első hónapjaiban, csakhogy nagyon nem mindegy, hogy ezekből mennyi az új állami alkalmazott, és hány jól fizetett munkavállalóval gyarapodott a versenyszféra. Mert ha az állami alkalmazottak száma növekedik gyorsabban, az az adófizetőnek nem kisebb, hanem nagyobb terheket jelent.

És ha ehhez még hozzátesszük azt is, hogy például a mostani slágertémának számító bértörvény költségvetési tehervonzatát hozzáértő elemzők szerint jelentősen alábecsülte a kormány, miközben nem biztos, hogy az adóbevételek legalább hasonló ritmusban fognak növekedni az év hátralevő részében is, világos, hogy komoly gondok vannak. Hogy ezt odafent is sejtik, arra a bértörvény körüli huzavona is enged utalni. Egy értelmes kormánynak még nem lenne késő beismerni, hogy az ígéretek beváltásához nincs elég pénz és gazdasági teljesítőképesség. És a reális gazdasági növekedéssel összhangban emelné a béreket, közben fejlesztené a gazdaságot is, hogy a növekedés tartós maradhasson. De nem így nálunk, errefele életképes programokkal dolgozó kormányok helyett csak ötletelgető jöttmentekre telik már évtizedek óta, akik, ha jó a gazdasági háttér, akkor két kézzel szórnak, mert a kassza kiürítése után koplalni már úgysem nekik, hanem az adófizetőknek kell.

Forrás: Játék a számokkal | www.e-nepujsag.ro

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: