//
most olvassa...
Gazdaság, Kormányzás, Pártok, Pénzügyek, Politika

Adólufi – e-nepujsag.ro

Ahogy egyre több információ lát napvilágot a kormányzat adóreformötletéről, úgy válik mind világosabbá, hogy mekkora köd van odafent a fejekben. És az is egyre biztosabbnak tűnik, hogy ezt jövőtől nem tudják bevezetni, mert sem intézményi, sem személyzeti keret nincs rá.

A kérdést az egyik neves könyvvizsgáló cég romániai kirendeltségének vezetője járta körül a minap az egyik hírportálon. E szakértő szerint egy hasonló mértékű adórendszer-változtatást legalább kétéves felvilágosító munkának kellene megelőznie, hogy a túlnyomó többségükben alkalmazottként dolgozó adófizetők – az egyéni kisvállalkozók már ismerik a bürokrácia e mókuskerekét – pontosan megértsék az adóbevallás és az adóalapból leírható költségtételek elszámolásának rejtelmeit. Tehetjük hozzá rögvest, mindezt azután, hogy a kormány az esti tévényilatkozatokban potyogtatott információmorzsák helyett előáll egy pontos, átlátható tervezettel. Ha még azt a jelenleg hatályos törvényi előírást is be akarják tartani, miszerint bármilyen adóváltoztatást az alkalmazása előtt fél évvel el kell fogadni, akkor maradt alig több mint két hónapjuk, hogy megalkossák az új adótörvényt.

Bár ilyen apróságokon nem szokás a Regátban fennakadni, ott mandzsettából rázzák elő a sürgősségi kormányrendeleteket, s azzal felülírnak minden egyéb jogszabályt. Csakhogy adótanácsadókat elég nehéz ilyen módszerrel előállítani, márpedig e szakmának egy szavahihető képviselője szerint az új adórendszerhez közel tízszer annyi adótanácsadóra lenne szükség, mint ahányan jelenleg mifelénk ezt az mesterséget űzik. Arról se tudni egyelőre semmit, hogy a kormány terveihez szükséges tanácsadói gárda hol rejtőzködhet, arról meg még kevesebbet, hogy az ezeknek beharangozott nem kis fizetést az államkassza állná, vagy azt is a családilag megkopasztandó adófizetőről nyúznák-e le.

Ha még ezen a nehézségen is átlendül az ígéretek szintjén bármit teljesíteni képes kormányunk, számolhat azzal, hogy az adóhatóság felől is érkeztek olyan nyilatkozatok, hogy a számítógépes rendszerük, valamint a személyzetük túlterhelt, és aligha bírná meg az új rendszer jelentette nagyobb megterhelést. És ha még ez sem lenne gond, akkor meg azért kellene megköszönni az ötletgazdáknak a ténykedésüket, mert ezt a beharangozott új adórendszert a hozzáértők szerint többe kerül működtetni és fenntartani a jelenleginél. Hogy pontosan mennyivel, azt persze csak felbecsülni lehet, mert erre nem terjednek ki a miniszteri kinyilatkoztatások, nehogy már lássa az adófizető, hogy mennyibe fájna a szakszerűbb kizsigerelése. Megfontolhatnák odafent a bolond ötletek megadóztatását, s menten pénz folyna a regáti csapokból is, jutna belőle még a jövő kampányban is a választók beetetésére.

Forrás: Adólufi | www.e-nepujsag.ro

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: