//
most olvassa...
Korrupció/gyanús ügyek, Magyar szervezetek, Parlament, Pártok, Politika, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ

Átkeresztelte a képviselőház az érdekellentét fogalmát – Krónika Online

Elfogadta kedden a képviselőház plénuma azt a törvénytervezetet, amely az érdekellentét fogalmát „a tisztség felhasználása bizonyos személyek előnyben részesítése érdekében” kifejezésre helyettesíti a Büntető törvénykönyvben.

(kronika.ro)

Az indítványt – amelynek ügyében az alsóház döntéshozó kamaraként szavazott – 187 támogató, 71 ellenszavazattal és 6 tartózkodással fogadta el a képviselőház.

Az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint a módosított 301-es számú cikkely értelmében egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel és a köztisztségtől való, 3 évre szóló eltiltással büntetendő, ha egy köztisztviselő hivatali feladatai ellátásakor olyan tettet hajtott végre, amelynek révén vagyoni haszonhoz juttatta magát, házastársát, első- vagy másodfokú rokonát.

A jelenleg érvényben lévő 301-es cikkely azt mondja ki, hogy egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel és köztisztségtől való eltiltással büntetendő, ha egy köztisztviselő hivatali feladatai ellátásakor olyan tettet hajtott végre vagy olyan döntés meghozatalában volt része, amelynek révén – közvetlen vagy közvetett módon – vagyoni haszonhoz juttatta magát, házastársát, első- vagy másodfokú rokonát, vagy olyan személyt, akivel az elmúlt 5 évben kereskedelmi vagy munkaviszonyban volt, vagy olyan személyt, aki bármilyen természetű hasznot biztosított a számára.

A jogi bizottság által előzőleg elfogadott módosító javaslat értelmében ugyanakkor a fenti előírások nem érvényesek azokra a tettekre vagy döntésekre, amelyek a jogszabályok megalkotásával, jóváhagyásával vagy elfogadásával, a törvény által szavatolt jogok gyakorlásával vagy a törvény által megszabott kötelezettségek teljesítésével állnak kapcsolatban. Stelian Ion, a Mentsétek meg Romániát (USR) képviselője a szavazás után úgy értékelte, hogy a módosítás nyomán „gyakorlatilag megszűnt az érdekellentét fogalma a Btk.-ban”.

Válaszában Victor Ponta volt miniszterelnök ironikusan arra tett javaslatot, hogy a román parlament tegyen feljelentést a tengerentúli hatóságoknál amiatt, hogy Donald Trump amerikai elnök alkalmazta a lányát a Fehér háznál. Megjegyzendő, hogy a szociáldemokrata politikus ellen az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) 2015-ben érdekellentét miatt indított bűnvádi eljárást.

Forrás: Átkeresztelte a képviselőház az érdekellentét fogalmát – Krónika Online

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: