//
most olvassa...
Cotroceni, Elnökválasztás, Korrupció/gyanús ügyek, Parlament, Pártok, Politika, Választások

Elutasította a legfelsőbb bíróság Dragnea fellebbezését – maszol.ro/MTI

Elutasította a legfelsőbb bíróság a korrupcióért korábban jogerősen elítélt Liviu Dragnea képviselőházi elnök ítéletvégrehajtási kifogását hétfőn.

(maszol.ro)

A bukaresti kormány fő erejét alkotó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöki tisztségét is betöltő politikust tavaly áprilisban két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték az akkori államfő leváltásáról 2012-ben kiírt népszavazással kapcsolatos korrupciós perben.

Dragnea – aki a PSD tavaly decemberi választási győzelme után priusza miatt nem igényelhette magának a kormányfői kinevezést – rendkívüli jogorvoslati kérelmét a büntetőper állítólagos formai hibáira alapozta, egyebek között arra, hogy az ítélet indoklását nem egy hónapon belül (ahogy szabályos lett volna), hanem tíz hónap múltán kapta meg.

A pártelnök azt is szabálytalannak vélte, hogy a késve kikézbesített ítéletet nem írta alá az azt kimondó öttagú bírói tanács valamennyi tagja. A testület elnöke, Livia Stanciu, aki tavaly a legfelsőbb bíróság elnöki tisztségét is betöltötte, azóta nyugdíjba ment, és Klaus Iohannis államfő alkotmánybíróvá nevezte ki. Helyette és a bírói tanács egy másik tagja helyett a legfelsőbb bíróság mostani elnöke látta el kézjegyével az ítélet indoklását. A legfelsőbb bíróság megalapozatlannak találta Dragnea kifogásait, és jogerősen elutasította a jogorvoslati kérelmet.

A PSD vezetője egyébként következetesen cáfolta, hogy ítéletvégrehajtási kifogásának benyújtásában a kormányfői tisztség megszerzésének reménye vezérelte volna. Dragnea ellen egy másik ügyben is vádat emelt a korrupcióellenes ügyészség (DNA), így ha még egyszer bűnösnek találja a bíróság, már nem lehet szó felfüggesztett büntetésről, és az első ügyben kiszabott börtönbüntetését is le kell töltenie.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét 2016 áprilisában két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a legfelsőbb bíróság a Traian Băsescu volt államfő leváltásáról kiírt 2012-es referendummal kapcsolatos ügyben, amelyben választási csalás megszervezésében és befolyással való üzérkedésben találták vétkesnek Dragneát.

Forrás: Elutasította a legfelsőbb bíróság Dragnea fellebbezését

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: