//
most olvassa...
Közösségi/kisebbségi jogok, Kormányzás, Magyar szervezetek, Magyar-román, Magyarokról, Politika, Régiók/autonómia

Kétnyelvű pályázati űrlap zavarja Kovászna megye prefektusát – Főtér

Már évek óta magyarul is elérhetőek a civil szervezeteknek, egyházaknak és sportegyesületeknek szóló pályázatok űrlapjai, de a prefektust csak most kezdte el zavarni.

(foter.ro/Tamás Sándor Facebook-oldala)

A Kovászna megye önkormányzata által civil szervezeteknek, egyházaknak és sportegyesületeknek nyújtandó támogatások kétnyelvű pályázati űrlapját kifogásolta Sebastian Cucu, a megye prefektusa.

Tamás Sándor megyei önkormányzati elnök egy szerdai sajtótájékoztatón beszélt a prefektus fellépéséről és arról a dilemmáról, amely elé ez az önkormányzatot állította – közölte a Maszol. Az RMDSZ-es politikus elmondta, hogy az elmúlt években ugyanennek a kétnyelvű pályázati űrlapnak a kitöltésével lehetett a megyei önkormányzat támogatását igényelni, akkor ez nem zavarta a kormány Kovászna megyei képviselőjét.

Sebastian Cucu prefektus arra hivatkozva kifogásolta a pályázati űrlapot, hogy a kétnyelvűséget a magánszemélyek számára kell biztosítani, az önkormányzat pályázatai viszont civil szervezeteknek, sportegyesületeknek és egyházaknak, tehát

jogi személyeknek szólnak.

Tamás Sándor elmondta: a megyei tanácsnak arról kellett döntenie, hogy ragaszkodik-e a kétnyelvűséghez. Ha ugyanis a pereskedés útját választja, fel kell függeszteni a pályázati támogatásokról szóló önkormányzati határozat végrehajtását, és ez mintegy 600 civil programot sodorhat veszélybe. Végül az a döntés született, hogy engednek a prefektus felszólításának, és román nyelvű pályázati ív kitöltését kérik az önkormányzat hárommillió lejes keretére pályázó szervezetektől.

A politikus azonban hozzátette:

nemzetközi fórumok elé viszik az ügyet,

hiszen a Románia által tíz éve elfogadott Regionális és Kisebbségi Nyelvek Chartája világosan leszögezi, hogy a hatóságoknak és intézményeknek gondoskodniuk kell arról, hogy a nemzeti kisebbségek írásban és szóban is használni tudják nyelvüket. A Kovászna megyei tanács felhatalmazta Grüman Róbert alelnököt és Keresztély Irma megyei tanácsost, hogy készítsenek memorandumot az ügyről az Európa Tanács önkormányzati kongresszusa számára, és készítsenek jelentést a Regionális és Kisebbségi Nyelvek Chartájának 25. évfordulójára.

Forrás: Kétnyelvű pályázati űrlap zavarja Kovászna megye prefektusát

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: