//
most olvassa...
Emberi jogok, Gazdaság, Infrastruktúra, Kormányzás, Korrupció/gyanús ügyek, Parlament, Pártok, Politika, Szociálpolitika - Egészségügy

„Strukturális rendellenességek” – e-nepujsag.ro

A strasbourgi emberjogi bíróság minapi ítéletében megállapította, hogy a romániai fegyházakban uralkodó állapotok ellentmondanak az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló egyezmény előírásainak, amelyek tiltják az embertelen, megalázó bánásmódot. A bíróság szerint a börtönökben tapasztalható „strukturális rendellenességek” elhárítására átfogó állami intézkedésekre van szükség. Amihez fél évet adott a kormánynak.

Az ítélet négy, a börtönviszonyok miatt az államot beperelő román állampolgár feljelentése nyomán született, és összesen 16 ezer euró erkölcsi kártérítésre és 1.850 euró perköltség megtérítésére kötelezte az államot a rossz élelmezésre, a higiéniai hiányosságokra, a rovarok és patkányok jelenlétére és a cellák zsúfoltságára panaszkodó felperesek javára.

Köztudott, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága folyamatosan bünteti Romániát a börtönkörülmények miatt, olyannyira, hogy az ország az éves költségvetésből minden évben külön összegeket kénytelen elkülöníteni, hogy a kifizetéseket fedezni tudja. Az elmúlt években számos fogvatartott fordult az emberjogi bírósághoz, a panaszok nyomán az állam tavaly 1,6 millió euró, 2014-ben kétszázezer, 2013-ban 220 ezer euró kártérítés kifizetésére kényszerült.

Valóban fel kell zárkóznia Romániának a nemzetközi intézmények előírásaihoz, illetve az általa aláírt egyezményekben foglaltakhoz, hogy a helyzetet rendezni tudja. Hiszen még 1994-ben ratifikálta az Emberi Jogok Európai Egyezményét, a tavaly a kormány meg memorandumot fogadott el, amelyben kétéves cselekvési tervet hagy jóvá a fogvatartási körülmények javítására, aminek nem tesz eleget.

De attól sem tekinthetünk el, hogy sok visszaeső bűnöző szabadlábra helyezését követően szándékosan újabb bűntetteket követ el, hogy más-más börtönbe kerülve kártérítést követelhessen a nem megfelelő körülmények miatt.

Sajnos, nem csupán a börtönök esetében találkozunk „strukturális rendellenességekkel”. A World Vision Románia tanulmánya szerint Románia az EU egyik legszegényebb országa, ahol mintegy 225.000 gyermek fekszik le esténként éhesen, a falusi családok 72 százaléka pedig egy minimálisan változatos étrendet sem tud gyermekeinek biztosítani, ami súlyos betegségeket és alultápláltságot okoz. Ez nem csupán egyszerű „strukturális rendellenesség”. Mint ahogy az sem, ahogy súlyos helyzetbe kerültek a szociális szolgáltatásokat biztosító civil szervezetek és ellátottak százezrei, hátrányos helyzetű idős emberek, súlyos fogyatékkal élő gyerekek maradhatnak ellátás nélkül.

Természetesen javítani kell a börtönviszonyokon, de az ártatlan hátrányos helyzetűekről sem kellene megfeledkezni. Vagy ezzel nem muszáj felzárkózni Európához?

Forrás: „Strukturális rendellenességek” | www.e-nepujsag.ro

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: