//
most olvassa...
Média, Parlament, Pártok, Politika

Volt PSD-s szenátor irányítja ideiglenesen a közrádiót – Krónika Online

A Szociáldemokrata Pártot képviselő Georgică Severin tölti be ideiglenesen a Román Rádiótársaság elnök-vezérigazgatói tisztségét – döntött szerdán a parlament plénuma, miután elutasította a közszolgálati rádió 2015-ös és 2016-os évre szóló tevékenységi beszámolóját.

Georgică Severin (kronika.ro)

Florin Iordache ülésvezető hangsúlyozta, hogy a jelentések elutasítása az igazgatótanács és Ovidiu Miculescu elnök-vezérigazgató leváltását, illetve ideiglenes vezérigazgató kinevezését vonja maga után.

A két ház összevont kulturális bizottsága kedvezően véleményezte Georgică Severinnek, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) volt szenátorának a jelölését, amelyet kevéssel ezután a parlament is megszavazott. A javaslatot 214 támogató és 58 ellenszavazattal fogadták el. Raluca Turcan, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) ügyvivő elnöke a parlamenti szavazás után úgy reagált, hogy a parlament „politikailag kivégezte” a közrádió vezetőségét.

„Szemtanúi voltunk a Román Rádiótársaság igazgatótanácsa politikai kivégzésének. Ez a valóság. Ha a közrádió elnök-vezérigazgatója nem keveredett volna konfliktusba Liviu Dragneával, a tevékenységi beszámoló nagyon jó lett volna” – mondta Turcan a képviselőház és a szenátus plénuma előtt. A Mentsétek meg Romániát (USR) párt képviselői elhagyták az üléstermet, így tiltakozva az ellen, ahogyan új vezetőt jelölt a parlament a Román Rádiótársaság élére. Az alakulat képviselői nem vettek részt a két ház összevont kulturális bizottságának ülésén, amelyen jóváhagyta a testület az ideiglenes elnök-vezérigazgató jelölését.

Maria Ţoghină, az intézmény igazgatótanácsának tagja kedden arra hívta fel a parlamenti képviselők figyelmét, hogy a közszolgálati rádiótársaság pénzügyi zavarokkal küzdött, mivel nincs letisztázva a jogi státusa. A SRR vezetőségét képviselő Florin Bruşten kifejtette, a közszolgálati rádió 2016-ban is megőrizte vezető pozícióját a médiapiacon, nemcsak a hallgatottsági számok viszonylatában – 4,5 millióan követték műsorait a tavaly –, hanem a kulturális és nevelő jellegű műsorok minőségét tekintve is.

Lucian Romaşcanu, a szenátus kulturális bizottságának elnöke ennek ellenére azt javasolta, hogy utasítsák el a Román Rádiótársaság 2016-os évi tevékenységi beszámolóját, többek közt amiatt, mert a Számvevőszék 550 ezer eurós kárt jelzett, az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) pedig összeférhetetlenséget állapított meg Ovidiu Miculescu elnök-vezérigazgató személyével kapcsolatban. Romaşcanu szerint azzal, hogy a parlamenti kulturális bizottság elutasítja a 2016-os évi tevékenységi beszámolót, esélyt ad a közrádiónak az újrakezdésre egy új vezetőség irányításával. A két ház együttes plénuma szerdán tárgyalta a kulturális bizottság jelentését.

Forrás: Volt PSD-s szenátor irányítja ideiglenesen a közrádiót – Krónika Online

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: