//
most olvassa...
Cigányok/Romák, Kormányzás, Politika

Cigány képviselőket keresnek a párbeszédhez Gyergyószentmiklóson – Székelyhon

Egy asztalhoz ülve beszélnék meg a problémákat, hogy megoldhassák azokat, de egyelőre nincs kivel beszélni – mondja Nagy Zoltán gyergyószentmiklósi polgármester a romákkal kapcsolatos aktuális helyzetet ismertetve. Azt szeretné, hogy a cigányság saját köréből válasszon képviselőket, akikkel tárgyalni lehet.

Nagyon mélyről kell felzárkóztatni a cigány közösségeket. (szekelyhon.ro – archív)

Az önkormányzat, a rendvédelmi szervek és civil szervezetek közösen dolgoznának a gyergyószentmiklósi közbiztonság javításán, de ennek alapfeltétele, hogy a romák felzárkóztatására tervezett lépések eredményesek legyenek. Egyelőre azonban van egy komoly akadály: a másik oldal, azaz a cigány közösségek nem rendelkeznek olyan vezetőkkel, akikben megbíznának, és akik képviselhetnék őket a megbeszéléseken.

Belső roma konfliktusok

Március 31-én égett le egy romák által lakott ház, feltehetően gyújtogatás miatt – de ez máig csak feltételezés, bizonyíték nincs rá. A tűz azonban felszínre hozott indulatokat, kétségtelen, hogy létezik feszültség a beilleszkedni képtelen, a szabályokat betartani nem hajlandó egyes romák és a város többi lakója között. A tűz miatt számos hatóság és jogvédő szervezet látogatott Gyergyószentmiklósra az utóbbi időben.

Általában azzal az előítélettel, hogy a többségi lakosság ellensége a cigányoknak, akik életveszélyben vannak.

A helyszínen azonban a Bukarestből érkezett roma jogvédő bizottság megállapíthatta: nemcsak a többségi lakosságnak, nemcsak a magyaroknak és románoknak vannak problémái egyes cigányokkal, hanem a többi roma is fél attól a családtól, amelynek a háza leégett. Kiderült, a Gödrös utcából azért nem jár hosszabb ideje iskolába az egyik gyermek, mert megtámadták a „lentiek”.

A polgármester, a rendőrség illetékeseivel együttműködve arra próbálja késztetni a cigányságot, hogy jelöljenek maguk közül olyan képviselőket, akikkel le lehet ülni tárgyalni egy asztalhoz, a problémák átbeszélésére.

Nem könnyű.

A téglagyári telepen egymás mellett de egymástól elkülönülő két roma közösség él. Nem szívesen „vegyítenek” a többiekkel a Rákóczi utcabeliek, az Alma utcaiak sem. Tizenegy ilyen kisebb közösséget tartanak számon, és az egymás közti sajátos viszonyok, szembenállások miatt nagyon nehéznek látszik az, hogy közösen jelöljenek ki képviselőt. Önjelöltek vannak már szép számmal, kérdés, hogy mennyire fogadja el őket a közösség.

Megosztott a cigány közösség, a téglagyári telepen is léteznek egymás közti konfliktusok. (szekelyhon.ro – archív)

Nagy Zoltán elmondta, azt szeretné, hogy egy „írástudó” és egy „öreg” képviselőt válasszanak. Itt is igaz, hogy minél nagyobb lenne az egy asztalhoz ülők száma, annál kevésbé lehetne megegyezésekre jutni – fejti ki.

Hamarosan megtörténik a választás, és megvalósulhat az első kerekasztal-beszélgetés. Hogy az így választott képviselők tekintélye, elfogadottsága mekkora lesz a cigányság körében, az még kérdés, de ha elsőre nem sikerül, új választásra kérik majd a cigányokat. A polgármester leszögezi: semmiképpen sem akarja azt, hogy ő vagy más jelöljön „felülről” tárgyalófelet.

Létezik segítőkészség is

Az európai romák érdekvédelmi szervezete tájékozódott a napokban Gyergyószentmiklóson, és voltak más látogatók is. Többek között korábban Bukarestből is érkeztek roma jogvédők. Kettős a városvezetés tapasztalata: akik őket megkeresik, és tájékoztatást kérnek a rendvédelmi szervektől, azok egy objektív képpel távoznak a városból. Sőt, a gondok megoldásához segítséget, akár anyagi támogatást is ígérnek. Vannak azonban mások is, akik nem is érdeklődnek a városházán, látogatásuk jele csak annyi, hogy ismeretlenek osztogatnak névjegykártyákat a főtéren.

A segítőkészségre szükség van. Akár abban is, hogy a sajátos cigánytörvényeket és egymás közti viszonyokat jobban ismerő szervezetek segítsenek a különböző cigány közösségek között szót érteni, de anyagi támogatásra is szükség lesz a hosszabb távú felzárkóztatási programokhoz.

Már közelebbről is lesznek lépések, erre Novák Zsolt lelkésznek vannak már konkrét tervei, és az önkormányzat is partner ebben. A higiéniai állapotokon akarnak javítani, de előreláthatóan ez sem lesz egyszerű. A vécéépítés nem elég, meg kell tanítani a közösséget annak használati módjára is.

Egy korábbi alkalommal több mint egy hétbe telt, míg a téglagyári iskolába járó gyermekek megtanultak kezet mosni.

Többek szerint ez így is reálisabb eredményt ígér, szemben azzal az egyik jogvédőtől jött javaslattal, hogy Bukarestből hozzanak ide kisebbségi színházi előadásokat a roma közösség felzárkóztatásának érdekében.

A felszínen nyugalom van

Gyergyószentmiklóson a felszínen jelenleg csend, nyugalom van, de a feszültségek léteznek. A többségi lakosság elvárása, hogy a cigányság és mindenki más betartsa a minimális együttélési normákat, törvényeket. Ehhez kell a másik fél hajlandósága is. Mindeközben a hatóságok továbbra is nyomoznak a március 31-én történtek ügyében. Amint arról már beszámoltunk, a leégett ház egyik lakója, G. I. 30 napos előzetes fogvatartását tölti. Ő közeli rokona azoknak a tizenéves fiúknak, akik március 30-án az egyik helyi vállalkozó kocsijából elraboltak 30 ezer lejt.

Forrás: Cigány képviselőket keresnek a párbeszédhez Gyergyószentmiklóson

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: