//
most olvassa...
Élő múlt/Securitate, Cotroceni, Kárpát-medencei körkép, Közösségi/kisebbségi jogok, Külpolitika, Kormányzás, Magyar-magyar, Magyar-román, Magyarokról, Politika, Régiók/autonómia, Történelem, XX. század

Szegénységi bizonyítvány – e-nepujsag.ro

Úgy látszik, nem tesz jót az ország népének a sok szabadnap. Amint a rendszerváltás utáni nagy szabadság sem. Mai „demokratikus” világunk inkább anarchiához hasonlít. Elég, ha a múlt hét végi majálisról szóló híreket nézzük.

De ugyanez mondható el egyes aktív vagy mára kibiccé „avanzsált” politikusokról is. Például arról a valamikori kolozsvári tévériporterből lett pártelnökről, aki utóbb képviselő is volt, majd két egymással versengő politikus „kampányfőnöke”, jelenleg „politikai elemző”. Cozmin Guşăról van szó.

A hosszú hétvégén pattant ki a pihent agyából, hogy Trianon 100. évfordulója „intelligens, szegregacionista bomba”, amely egy Orbán Viktor által kiötölt átfogó, a régió destabilizálását kiváltó program része. Az „elemző” nem kevesebbet állít, mint hogy a magyar kormány már egy speciális ügyosztályt is létrehozott csak azért, hogy keresztbe tegyen minden, a román kormány által a „nagy egyesülés” évfordulójára tervezett kezdeményezésnek.

Az „elemző” szerint a román politikum tehetetlen, a pórnép meg túl műveletlen ahhoz, hogy felmérje a dolog súlyát. Az államelnökkel „nagy problémák vannak, amikor keménynek kellene lennie nacionalista témákban”, és bár „jó románnak” vallja magát, nem az az ember, aki szükség esetén „harcba szólítaná a katonáit”.

A szenátus elnökéről, Călin Popescu Tăriceanuról nem kevesebbet állított, mint hogy közeli kapcsolatban van a magyar titkosszolgálatokkal. Tehát eleve gyanús. A képviselőház elnöke, Liviu Dragnea viszont műveletlen, akinek fogalma sincs arról, mit jelent Trianon. Egyébként a többi pártelnökről sem jobb a véleménye.

Felhívta a figyelmet, hogy Magyarországot sohasem szankcionálták, amikor megszegte az EU-egyezményt, ezért is vet be időnként „eurázsiai stratégiákat” és meri nyíltan kimutatni „Oroszország iránti szerelmét”. A Trianon 100 projektet is az ország ellenségei finanszírozzák. Ezért ideje lenne, hogy a politikusok akcióba lépjenek, mert a kulturálatlan románok, akik nem értenek a dolgokhoz, biztosan támogatnának egy, a magyarországi, az oroszországi vagy az amerikaihoz hasonló „autokrata hatalmat”.

A központi sajtó természetesen azonnal ráharapott a hírre, és teljes hangerővel a magyar kormány „románellenes” propagandájáról harsogott. Ezt erősítette tovább a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem rektorának az álláspontja, miszerint Románia Magyarországgal „információs és kommunikációs háborút visel”, és miközben Budapest „saját költségvetéssel rendelkező állami főosztályt hozott létre Trianon 100 elnevezéssel”, a kormány által létrehozott Románia Centenáriuma főosztálynak nincs elkülönített költségvetése.

Mindezekre az első reakció az lenne, hogy úgy hülyeség, ahogy van, csupán egy „pihent agy” szüleménye. De sajnos vannak már tapasztalataink, hogy egy-egy ilyen agyrém mennyire fel tudja hergelni a „műveletlen népet”. Reméljük, ezúttal nem sikerül. Mindenesetre szegénységi bizonyítvány ez a „stratégia” a jövő évi „nagy egyesülés” századik évfordulójára.

Forrás: Szegénységi bizonyítvány | www.e-nepujsag.ro

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: