//
most olvassa...
egyházak, Kárpát-medencei körkép, Közösségi/kisebbségi jogok, Magyar szervezetek, Magyar-magyar, Magyarokról, Műemlékvédelem, Művelődés, Politika, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ

Díjazták a református műemlék épületek megőrzőit – Krónika

A reformáció kezdetének 500 éves évfordulója apropóján az egyházi műemlék épületek felé fordult a kolozsvári Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság figyelme.

(kronika.ro/Kiss Gábor)

A Kolozsvári Magyar Operában tartott ünnepségen az Erdélyi Református Egyházkerületet, valamint a Kolozsvár-Belvárosi és a Széki Református Egyházközséget tüntették ki. Gaal György történész, a műemlékvédő társaság elnöke köszöntőjében rámutatott: idén olyan műemlék épületek támogatását, illetve felújítását ismerik el a díjjal, amelyek jelképük városuknak – ilyen a kincses városban a Farkas utcai református templom, a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium épülete és a széki református templom is.

Az Erdélyi Református Egyházkerületnek szóló laudációt megfogalmazó Mile Lajos kolozsvári főkonzult úgy fogalmazott: nem pusztán a műemlékek gondozásáról van szó, hiszen ezek az épületek szellemiséget őriznek, ennek megőrzése pedig meghatározó a jelenre nézve, de erre alapozva a jövőt is építeni lehet.  Gaal György úgy értékelt: nem kétséges, hogy jó helyre kerül a kitüntetés, hiszen az Erdélyi Református Egyházkerület sokat tett az örökségvédelemért.

Az egyházkerület nevében Kató Béla református püspök vette át a díjat. Úgy fogalmazott: meglepetés számára, hogy olyan szervezettől kapják az elismerést, amelynek értékmegőrző munkája maga is méltó a kitüntetésre. „Azért vagyok hálás, mert nem csupán műemlék épületeket újítottunk fel, hanem élő közösségeknek adhatunk otthont, ami a mi életünk szempontjából fontos” – magyarázta a püspök. A díjjal járó másik oklevelet Szőcs Ildikó, a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium igazgatója vette át.

A Kolozsvár-Belvárosi és a Széki Református Egyházközséget Horváth Anna volt alpolgármester, az RMDSZ kolozsvári szervezetének elnöke köszöntötte, aki elmondta: a Farkas utcai és a széki református templom restaurálását nem a véletlen, de nem is az EU-s támogatás köti össze, hanem a hosszú távú stratégiai gondolkodás. Emlékeztetett: noha mindkét pályázatot már kezdetben nyertesnek nyilvánították, eleinte a finanszírozásra érdemes beruházások tartaléklistájára kerültek, ezért türelmesen kellett várniuk, hogy sorra kerüljenek.

Horváth Anna szerint a két műemlék épület korszerűsítése az egész Kárpát-medence és lakossága számára példaértékű. A díjat a két egyházközség lelkésze és gondnoka vette át. Az opera emeleti előcsarnokában Kiss Gábor fényképeiből nyílt kiállítás, amelyeket a megújult műemlék épületek átadásakor készített.

Forrás: Díjazták a református műemlék épületek megőrzőit

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: