//
most olvassa...
Emberi jogok, Felsőoktatás, Gazdaság, Közösségi/kisebbségi jogok, Kormányzás, Magyar szervezetek, Magyar-román, Magyarokról, Oktatás és tudomány, Parlament, Pártok, Politika, Régiók/autonómia, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ, Szociálpolitika - Egészségügy

Durván támadják a székelyföldi románok a kórházi anyanyelvhasználatot – Krónika

A Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma szerint az anyanyelvhasználatot az egészségügyi intézményekben lehetővé tevő, nemrég megszavazott törvénytervezet „durva, alkotmányellenes és diszkriminatív törvényhozási hiba”, „fölösleges luxus”, amely bürokratikus bonyodalmakat okoz, és indokolatlan költségekkel jár majd.

Van gyomruk hozzá. A szervezet luxusnak nevezi az orvossal anyanyelven történő értekezést (kronika.ro/Pál Árpád)

Az Agerpres hírügynökséghez pénteken eljuttatott közlemény szerint a három székelyföldi megyében élő románok fórumának igazgatótanácsa azt állítja: az RMDSZ által indítványozott jogszabályt áprilisban úgy szavazta meg az alsóház – miután a szenátus hallgatólagosan elfogadta azt –, hogy a 263 képviselő a tények ismeretének hiányában, „elmenőben” szavazott, mert az ülést már berekesztették.

A közlemény szerzői úgy vélik: a törvény negatív következményeket fog maga után vonni az egészségügyben, ráadásul sérti az alkotmányt és a jogállamiságot.

„Ez egy durva, alkotmányellenes és diszkriminatív törvényhozási hiba, amely idegen Románia minden lakosának nemzeti és állampolgári érdekeitől. Felhívjuk a figyelmet, hogy mindez a kormánykoalíció cinkosságával történt, amely összejátszik az RMDSZ-szel, súlyos zavart keltve a törvényhozásban és az érintett intézmények működésében, fölösleges luxust és indokolatlan költségeket eredményezve” – írják a szervezet tagjai.

A parlament által elfogadott törvény értelmében azokon a településeken, ahol egy nemzeti kisebbség létszáma legalább 5 000 fő, vagy számaránya az összlakosság 20 százaléka, ott az illető nemzeti kisebbség nyelvét beszélő egészségügyi dolgozókat is alkalmazni kell.

Forrás: Durván támadják a székelyföldi románok a kórházi anyanyelvhasználatot

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: