//
most olvassa...
Közösségi/kisebbségi jogok, Külpolitika, Kormányzás, Magyar-román, Magyarokról, Politika, Régiók/autonómia

Meleșcanu: fontos a kisebbségi jogok szavatolása, Románia élen jár – Krónika/MTI

A nemzeti kisebbségek jogainak szavatolása szükséges ahhoz, hogy a térségben biztosítható legyen a regionális stabilitás, biztonság és a jószomszédi viszony – jelentette ki csütörtökön Teodor Meleșcanu román külügyminiszter.

Teodor Meleșcanu (kronika.ro)

A román diplomácia vezetője egy bukaresti konferencián vett részt, amelynek fő témája a felelős kormányzás volt. Beszédében kifejtette, hogy

Románia valószínűleg azon európai országok egyike, ahol a legfejlettebbek a nemzeti kisebbségek védelmét biztosítani hivatott szabványok.

Úgy vélte, hogy a kisebbségi jogok betartása az érettség jele Európában, ahol túlteng az intolerancia szelleme, ezért többször pusztított már etnikai vagy vallási többség és kisebbség közötti konfliktus. Meleșcanu aláhúzta, hogy a múlt tanulságait ma sem szabad elfelejteni a globalizáció és a társadalmi-gazdasági problémák okozta nyugtalanság közepette.

Megállapította, hogy az utóbbi időben fokozódott az intolerancia által generált gyűlöletbeszéd, amit állami és nem állami entitások táplálnak többé-kevésbé finom mechanizmusokkal a kollektív mentalitás ellenőrzésére irányuló stratégiai kommunikációval és információs háborúval.

Ezért Románia elköteleződése az egységes Európa és az erős transzatlanti kapcsolat mellett nem csak a kormány külpolitikai célkitűzése, hanem a román társadalom egészének a stratégiai választását is jelenti – mondta a külügyminiszter.

Forrás: Meleșcanu: fontos a kisebbségi jogok szavatolása, Románia élen jár

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: