//
most olvassa...
Cotroceni, EU, Európai Bizottság, Külpolitika, Kormányzás, Korrupció/gyanús ügyek, Parlament, Pártok, Politika

Johannis: Románia schengeni csatlakozását egyedül Románia ellenzi – Krónika/MTI

Az egyedüli ország, amely igazán ellenzi Románia felvételét a schengeni övezetbe, az maga Románia – állapította meg Klaus Iohannis román államfő egy televíziós interjúban a közkegyelmi törvénytervezet körüli vitákra és a büntető törvénykönyv korrupcióellenes szigorát enyhítő, országos tiltakozási hullámot kiváltó kormányzati próbálkozásra utalva.

(kronika.ro)

Az elnök akkor reagált így, amikor a román közszolgálati televízió Európai út című műsorában arról kérdezték, melyek azok az uniós tagállamok, amelyeknek az ellenkezése akadályozza Románia csatlakozását a belső határellenőrzés nélküli övezethez.

A jobboldali államfő élesen bírálta a szociálliberális kormányt és parlamenti többséget, amiért szerinte

„szerencsétlen” törvénykezésével és sürgősségi kormányrendeleteivel azt a meggyőződést erősíti az európai partnerekben, hogy Romániában még nincs stabilitás, és a politikusok még nem értik, mi a jogállam.

Kifejtette, hogy szerinte az ország schengeni csatlakozását hátráltatják azok a román vezetők, akik az Európai Uniót Románia ellenségeként állítják be, és Brüsszel ellen ágálnak. Johannis úgy vélekedett: a „kisiklások” ellenére elérhető még az a célkitűzés, hogy 2019-ig (elnöki mandátuma végéig) az Európai Bizottság lezárja az úgynevezett ellenőrzési és együttműködési mechanizmust (MCV).

Több uniós tagállam a romániai korrupciós problémákra hivatkozva az MCV éves igazságügyi országjelentéseinek javulásától tette függővé Románia schengeni csatlakozásának támogatását. Bár az „árukapcsolást” mind Bukarest, mind az Európai Bizottság bírálta, a román vezetők megkerülhetetlen tényként kezelik, hogy országuk addig nem léphet be a schengeni övezetbe, amíg az uniós tagállamok szerint Romániában gondok vannak a jogállamisággal.

Forrás: Johannis: Románia schengeni csatlakozását egyedül Románia ellenzi

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: