//
most olvassa...
Emberi jogok, Kárpát-medencei körkép, Magyar szervezetek, Magyarokról, Média, Parlament, Pártok, Politika

Közbeszéd, szegénység – Krónika

Sokan felkapták a fejüket a hírre, miszerint a Beszterce-Naszód megyei rendőrök a közösségi oldalon publikált válogatott szitkok miatt bírságoltak meg egy felhasználót.

Bár Romániában nem ez az első eset, amikor valakit Facebook-bejegyzésért vonnak felelősségre, a mostani elsősorban azért lett úgymond „virális” (azaz gyorsan terjedő, ha valaki még nem találkozott volna az internetes szlenggel), mert a főszereplő történetesen egy politikai alakulatot osztott ki, de alaposan.

Ám mindenekelőtt annak okán tűnhet furcsának a büntetés, hogy sokak számára természetes: a közösségi oldalakon bármit odavághatnak a másik fejéhez. Mindez abból a meggyőződésből ered, miszerint a véleménynyilvánítás szent szabadságánál fogva mindenki azt mondhat, amit akar, és ebben senki és semmi nem korlátozhatja az egyént. Ami persze csak részben igaz.

Ahhoz természetesen nem fér kétség, hogy a szólásszabadság alapvető emberi jog, és mindenkinek jogában áll azt mondani, amit akar. Viszont mindenkinek vállalnia is kell a felelősséget a szavaiért. Még igaza is lehet a Nagy-Britanniában élő honfitársunknak azzal kapcsolatban, hogy a román szocdemek fölöslegesen dobnak ki jelentős összegeket az ablakon. Ha ezt így fogalmazza meg, bele se lehetne kötni a hozzászólásába, a sértésre és megbotránkoztatásra alkalmas, vaskos szitkokkal fűszerezett szöveg azonban teljesen hiteltelenné teszi a mondanivalót.

A pártok és a politikusok hatványozottan rászolgálnak a kritikára, el is kell tűrniük a bírálatot, viszont még nekik is kijár a kulturált, civilizált, jól nevelt hangnem. Arról nem beszélve, hogy a stílus mindig a közlőt minősíti. Különben is jobban tesszük, ha tanulunk a közszereplőinktől, akár elrettentő példát is. És nem nevezzük mocskosnak, trógernek a beszélgetőpartnert, mint egy román szociáldemokrata szenátor nemrég ellenzéki politikustársát.

Vagy nem fenyegetjük meg a kormánypárti honatyát azzal, hogy: „Gyere ki, úgy nyakon b…szlak, hogy leszáll a fejed”, mint a magyar Országgyűlésben hétfőn egy jobbikos képviselő. Vagy ha megtesszük, akkor számolunk a következményekkel.

„Közbeszédünk színvonala az utóbbi időkben drámai mértékben romlott” – jelentette ki Áder János államfő az újraválasztását követő eskütételén tegnap az Országgyűlésben. Megállapítása egyaránt érvényes az anyaországi és romániai nyilvánosságra, ahol politikus és választója sajnos csak a rosszat képes eltanulni egymástól. És persze ennek megfelelően viselkedik élőszóban, virtuális térben.

Forrás: Közbeszéd, szegénység

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: