//
most olvassa...
Élő múlt/Securitate, Cotroceni, egyházak, Emberi jogok, EU, Európai Bizottság, Gazdaság, Igazságügy, Infrastruktúra, Kárpát-medencei körkép, Közösségi/kisebbségi jogok, Közoktatás, Külpolitika, Kettős állampolgárság/Magyarországi választások, Kormányzás, Korrupció/gyanús ügyek, Magyar Polgári Párt - MPP, Magyar szervezetek, Magyar-magyar, Magyar-román, Magyarokról, Oktatás és tudomány, Parlament, Pártok, Politika, Régiók/autonómia, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ, Történelem, Visszaszolgáltatások, XX. század

Megkomponált, rockos RMDSZ-kongresszus kormányra invitálással – Krónika

Egyáltalán nem burkoltan kormányzati szerepvállalásra invitálta az RMDSZ-t Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke a szövetség szombati, Zilahon zajló kongresszusán. Az alakulat 13. nagygyűlésén nem kerül sor tisztújításra, az alapszabály- és programmódosításokon kívül a stratégiai irányelvek elfogadása okán tulajdonítanak nagyobb jelentőséget az eseménynek.

Semjén Zsolt. (kronika.ro/RMDSZ)

Az RMDSZ semmit nem bízott a véletlenre, és mindenképpen emlékezetessé kívánta tenni a szilágysági megyeszékhelyen megrendezett kongresszust. Már a város bejáratainál óriásplakát köszöntötte a nagygyűlésre érkezőket, a Gheorghe Tadici kézilabdaedzőről elnevezett zilahi sportcsarnokot pedig hatalmas függönyökkel, amfiteátrumszerűen elhelyezett széksorokkal sikerült úgy átalakítani, hogy egyáltalán nem kelt „stadionhatást”. A küldötteket, meghívottakat élő tárogatószóval és szilágysági hagymás pogácsával fogadták. Ennek megfelelően már a kezdés előtt laza volt a hangulat a helyszínen, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök például fideszes meghívottakkal szelfizett.

Porcsalmi Bálint ügyvezető elnöktől megtudjuk, hogy a résztvevők létszáma meghaladja az ezret, ebből mintegy 800 küldött, több mint száz meghívott, és közel ugyanennyi a sajtós. Porcsalmi kérdésünkre elmondta, valamennyi bukaresti és budapesti parlamenti pártot meghívták a kongresszusra – kivéve a Jobbikot. Házigazdaként Seres Dénes képviselő, az RMDSZ Szilágy megyei szervezetének elnöke köszöntőjében leszögezi: nincs az az ár, ami bennünket elsodorna, és ezzel részben a kongresszus „arcára”, báró Wesselényi Miklósra, az árvízi hajósra asszociál. Az RMDSZ egyébként az országgyűlési főrendiház egykori vezérének mondását – Nem hátrálunk meg! – kölcsönözte a rendezvény mottójaként.

Rövid köszöntőjében Kelemen Hunor egyebek mellett elmondta, alakulata fontosnak tartja, hogy Románia és Magyarország viszonya bizalmi legyen, ami most nem ilyen ugyan, ám látja a jelét annak, hogy mindkét ország javítani akar jelenlegi kapcsolatán.

„Ebben szívesen segítünk, mert a románok és a magyarok nem lehetnek egymás ellenségei a 21. században, az egymásra utaltság meg fogja határozni a következő nemzedékek életét” – jelentette ki a szövetségi elnök. A kongresszus koreográfiájához tartozik egyébként, hogy egyfajta showelemként valamennyi meghívottat Kelemen Hunor konferálja fel, a vendégek beszédét pedig gitár riffel aláfestett fényképes bemutató előzi meg.

(kronika.ro/RMDSZ)

Laurențiu Ștefan elnöki tanácsos Klaus Johannis üzenetét tolmácsolja. Az államfő szerint ha releváns akar lenni, minden politikusnak stratégiában kell gondolkodnia, az RMDSZ-t a romániai politikai egyik fő pillérének nevezi, és azt kívánja, teljesüljön a szövetség törekvése, a és a legkorszerűbb politikai alakulattá váljék Romániában. „Románok, magyarok, németek valamennyien toleráns társadalomban akarnak élni” – szólt az elnöki szentencia.

Liviu Dragnea azzal kezdi, hogy tiszteli az RMDSZ Markó által megteremtett „hagyományát”, miszerint mindig tartotta magát a megkötött megállapodásokhoz. „Egy kézfogás többet ér a sokoldalas protokollumoknál, ezt a modellt kiterjeszthetnénk az egész társadalomra” – jelentette ki a bukaresti kormánykoalíció fő erejét adó PSD elnöke. A képviselőház elnöki tisztségét is betöltő politikus hatékonynak nevezte a magyar alakulattal a tavalyi parlamenti választások nyomán kötött parlamenti együttműködést, majd hozzátette: el kellene gondolkodni a következő lépésen, még ha a döntésnek nem is feltétlenül ezen a kongresszuson kell megszületnie. Dragnea ezáltal gyakorlatilag kormányzati részvételt ajánlott az RMDSZ-nek.

A PSD elnöke elmondta, szeretné, ha az egyik autópálya áthaladna Hargita és Kovászna megyében, teljesen egyetért az anyanyelvű oktatással, ugyanakkor arra biztatja a magyarokat, hogy a gyerekeiket tanítsák meg az állam nyelvén is, hogy jobb munkahelyekhez jussanak, és ne vándoroljanak el. Az Erdély és a Román Királyság egyesülése közelgő száz éves évfordulójára utalva Dragnea elmondta: közös történelme van a két népnek, főleg itt Erdélyben, és bár a politika sok esetben széthúzást szít, közösen kell dolgozni a következő száz év megvalósításaiért. „Szeretném leszögezni, hogy önök itthon vannak Romániában, amely a tolerancia és a megértés országa marad, amelyik nem ellenségnek tekinti, hanem óvja a nemzeti kisebbségeit” – jelentette ki Liviu Dragnea.

(kronika.ro/RMDSZ)

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes – akit Kelemen Hunor a magyar kormány miniszterelnökeként konferált fel, később viszont az első széksorokban helyet foglaló felesége figyelmeztetésére korrigálta szavait – először is gratulált az RMDSZ-nek és a Magyar Polgári Pártnak (MPP) a tavalyi parlamenti választásokat megelőzően kötött összefogásért. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke szóvá tette az erdélyi magyarság szerzett jogainak „visszavágását”, felemlegetve többek között a marosvásárhelyi római katolikus iskola létrehozása ügyében indult ügyészségi eljárást, a szimbólumhasználat akadályozását, a restitúció késlekedését.

„Ha elfogadnánk, hogy léteznek olyan kisebbségi jogok, amelyek az EU-ban más kisebbségeket megilletnek, de a magyarokat nem, elfogadnánk, hogy mi alább valóbbak vagyunk más nemzetekhez képest. Pedig minket is megillet, ami másokat” – szögezte le Semjén Zsolt. A kormányfőhelyettes arra kérte „román barátainkat” a román egyesülés centenáriuma közelgő évfordulóján: kérdezzék meg a külföldön dolgozó románokat, hogy a fogadott hazájukban megvalósult autonómia ártott-e az illető országnak. „Ugyanakkor arra is kérjük még román barátainkat, olvassák, tanulmányozzák a gyulafehérvári nyilatkozatot, és szellemében, betűjében valósítsák meg azt” – hangoztatta az anyaországi politikus.

Semjén elmondta még, hogy a kettős állampolgárságról 2004. december 5-én rendezett népszavazás óta hosszú utat tett meg a magyar nemzet, egyúttal ünnepélyesen bejelentette: idén december 5-ére meglesz az egymillió új magyar állampolgár az Orbán-kormány által bevezetett könnyített honosításnak köszönhetően.

Porcsalmi Bálint (kronika.ro/RMDSZ)

A kétoldalú kapcsolatokról szólva Semjén közölte, volt idő, amikor „szárnyalt” a magyar-román viszony. „Együttműködésre vagyunk ítélve a történelem és a földrajz okán is. Teljes őszinteséggel mondom: ahol lehetett, Magyarország túl tudott lépni a történelmi tehertételeken, Szerbiával például szárnyalnak a kapcsolatok. Akkor miért ne tudnánk megtenni ezt Románia viszonylatában is? A román nemzeti érdek is az, hogy minél szorosabb kapcsolat alakuljon ki a visegrádi négyekkel. A mi kezünk ki van nyújtva, készek vagyunk a mellény újragombolására” – fogalmazott Semjén Zsolt.

A kongresszusról távozóban a kormányfőhelyettes újságíróknak elmondta még, a magyar állam kész részt vállalni a marosvásárhelyi katolikus gimnázium anyagi fenntartásában, viszont szerinte a DNA által „vegzált” iskola ügye nem anyagi kérdés. Semjén Zsolt továbbá megengedhetetlennek és irracionálisnak nevezte, hogy miközben az EU támogatja és szorgalmazza a migrációt, a szigorított határellenőrzés során a hatóságok – a politikus megfogalmazása szerint – „csesztetik, vegzálják” a becsületes uniós polgárokat a román-magyar határon.

Semjénhez hasonlóan az erdélyi magyar önkormányzati vezetők „meghurcolását” sérelmezte a kongresszust a Fidesz nevében köszöntő Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke is. Az anyaországi politikus szerint Horváth Anna, Antal Árpád, Mezei János, Ráduly Róbert hatósági meghurcolása „jogállami keretben nem értelmezhető”, a román korrupcióellenes ügyészség eljárásai „a jogállam működésének súlyos zavarát mutatják”.

Sorin Grindeanu román kormányfő üzenetét Molnár Zsolt tanácsos, volt RMDSZ-es parlamenti képviselő tolmácsolta. A miniszterelnök azt hangoztatta, a másság nem teszi se ellenséggé, se vetélytárssá a románokat és magyarokat, akiknek partnerként kell egymásra tekinteniük. „A közeljövőben következetesek kell lennünk a kisebbségek jogainak gyakorlatba ültetésében, párbeszédre van szükség, és meg kell erősítenünk a kisebbségi jogok védelmét” – üzente magyar nemzetiségű polgártársainak a román miniszterelnök.

Hozzá hasonlóan anyaországi, határon túli és romániai pártok, szervezetek, a történelmi magyar egyházak képviselői méltatták az RMDSZ politikáját. A román politikusok beszédének vissza-visszatérő motívuma volt a már-már klisészerűen emlegetett tézis a szövetség és annak politikusai legendás szavahihetőségéről, megbízhatóságáról. Számos meghívott azzal próbálta bizonygatni az RMDSZ és az erdélyi magyarok iránti tiszteletét, hogy keresztnevén, sőt több alkalommal „kedves Hunornak” szólította a szövetség elnökét.

Forrás: Megkomponált, rockos RMDSZ-kongresszus kormányra invitálással

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: