//
most olvassa...
Felvidék/Szlovákia, Irodalom, Kárpát-medence, Kárpát-medencei körkép, Közösségi/kisebbségi jogok, Magyar szervezetek, Magyarokról, Művelődés, Politika

A támogatási összeg nőtt, viszont a kiadók kevesebbet kaptak – ujszo.com

Több magyar könyv- és lapkiadó is nehéz helyzetbe került idén, mert a Nemzeti Kisebbségek Kultúrája támogatási rendszerben a pályázatokat véleményező bizottságok csökkentették az írott kultúra támogatását. Valódi korrekcióra már nincs lehetőség.

(ujszo.com/Pixabay)

Magyar kulturális támogatások

2016 – összesen 1,955 millió euró:

élő kultúra 1 173 177 euró

írott kultúra 782 118 euró

2017 – összesen 2,268 millió euró:

élő kultúra 1 587 600 euró

írott kultúra 680 400 euró

(Forrás: narodnostnemensiny.gov.sk)

A magyar kisebbségi kultúrára szánt támogatás teljes keretösszegét ugyan a kisebbségügyi biztos hivatala határozza meg az egyes nemzetiségek számaránya és egyéb kritériumok figyelembe vételével, a támogatás további sorsa azonban a pályázatokat értékelő, többségükben a kisebbségi szakemberekből álló bizottságok határozzák meg.

A magyar kisebbség kérvényeiről két bizottság dönt, első lépésben azonban meghatározzák a két bizottságra jutó támogatási keretösszeget. Az egyik bizottság az úgynevezett írott kultúrára – könyv- és lapkiadás, honlapok – érkezett pályázatokat bírálja el, a másik az „élő kultúrára” – rendezvények, táborok, kutatási projektek stb. – benyújtott kérvényekre javasol támogatást. A korábbi években az elosztás aránya általában 60:40 volt az „élő kultúra” javára, ami 2016-ban például azt eredményezte, hogy a magyar kisebbségnek jutó 1 926 000 eurós támogatásból hozzávetőlegesen 1,173 millió eurót osztottak fel az „élő kultúrára”, 782 ezer eurót pedig az „írott kultúrára” érkezett projektek között.

Mínusz 100 ezer

Idén a teljes támogatási keretösszeg 500 ezer euróval nőtt, a magyar kisebbségi szervezetek 312 ezer euróval több támogatást kaptak projektjeikre. Ennek ellenére az írott kultúrára érkezett pályázatok között a tavalyinál is 100 ezer euróval alacsonyabb összeget oszthatott szét a bizottság, mert a korábbi arányt 70:30-ra módosították az „élő kultúra” javára. Az „élő kultúra” így 1,587 millió euró támogatást kapott, míg az „írott” csak 680 ezret, miközben egy évvel korábban még az alacsonyabb kerettámogatásból is 782 ezer euró jutott a lap- és könyvkiadásra.

Ellehetetlenítés

A Szlovákiai Magyar Írók Társasága közleményben tiltakozott – igaz, megkésve, április végén – a támogatás elosztása ellen. „Az idei pénzelosztás a szakadék szélére sodorja a szlovákiai magyar írásbeliséget. Az eddigi értesüléseink szerint a könyvkiadás és a lapok támogatása jó esetben is csupán a tavalyi szinten marad, rosszabb esetben csökken. Ez a forráshiány ellehetetleníti a minőségi lap- és könyvkiadást és a műfordítói tevékenységet is” – áll a szervezet nyilatkozatában.

Változtatni nem lehet

Mivel a két bizottság felosztotta a teljes támogatási összeget, idén már kicsi az esélye annak, hogy a lap- és könyvkiadást utólag támogathatná a kisebbségügyi biztos hivatala. „Figyelmeztettem a bizottságok tagjait, hogy ők a pénz elosztásával egyfajta irányvonalat állítanak fel, próbáljanak meg stratégiában gondolkodni – tájékoztatta lapunkat Bukovszky László (Híd) kisebbségügyi kormánybiztos. – A bizottságok jelenlévő tagjai egyöntetű döntést hoztak, egy ember tartózkodott.” A támogatás elosztásáról szerettük volna megkérdezni a bizottságok tagjait is. Egyikük név nélkül nyilatkozott. Szerinte a 70:30-as arányt a javaslatot előterjesztő bizottsági tag azzal indokolta, hogy nagyon sok kérvény érkezett „élő kultúrára”, nagy volt a támogatás iránti igény. „Nagyon gyorsan hoztunk döntést, sajnos nem vitattuk meg alaposan az elosztási arányt” – mondta az egyik neve elhallgatását kérő tag. Az írott kultúrát legfeljebb akkor támogathatja majd a hivatal, ha lesznek olyan pályázók, akik a nekik megítélt támogatást nem veszik fel.

Forrás: A támogatási összeg nőtt, viszont a kiadók kevesebbet kaptak | ujszo.com

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt kedveli: