//
most olvassa...
Cigányok/Romák, Felvidék/Szlovákia, Kárpát-medence, Kárpát-medencei körkép, Közösségi/kisebbségi jogok, Közoktatás, Magyar szervezetek, Magyar-magyar, Magyarokról, Oktatás és tudomány, Politika, Régiók/autonómia

Dadogósra sikerült magyar–magyar párbeszéd – ujszo.com

A tavaly novemberi magyar– magyar párbeszéd után, amikor egy asztalhoz ültek az MKP, a Híd és a civil szervezetek tagjai, elhangzott az ígéret: a szakmai egyeztetés folytatódni fog. Fél évvel a rendezvény után ennek nem sok nyoma van.

(ujszo.com – Somogyi Tibor)

A két pártelnök, Bugár Béla és Menyhárt József a szlovákiai magyar oktatásügy problémáiról szóló dunaszerdahelyi találkozó után arról beszélt, folytatni kell az egyeztetést. „Azzal nem érünk el semmit, ha csak összejövünk, dolgozni kell, nagyon keményen” – mondta Bugár, Menyhárt pedig kijelentette, ha nem is a novemberihez hasonló széles körben, de további tárgyalások várhatók.

Azóta hat hónap telt el, a várt egyeztetéssorozat a kisebbségi oktatásügyi kérdésekben azonban elmaradt, a Híd és az MKP nem tudta politikai szintre emelni a szakmai egyeztetést. A pártok képviselői ugyan hangoztatják, hogy szakmai ügyekben továbbra is nyitottak a civil szféra és egymás felé is, de azt elismerik, a várt intenzív együttműködés elakadt.

Menyhárt József, a dunaszerdahelyi találkozót rendező MKP elnöke szerint a párbeszéd magánbeszélgetések során, a sajtóban, illetve külső fórumokon – ahol mindkét párt politikusai részt vettek – folytatódott. Az elmúlt fél évet nem tartja eredménytelennek. „De igaz, hogy jobban is alakulhatott volna, ennél többet szeretnénk” – tette hozzá. Az oktatás területén szerinte sok olyan kérdés van, melyben együtt kell gondolkodni, stratégiát kidolgozni. „Ilyen a zoboraljai kisiskolák kérdése, tovább kell gondolni a dolgokat. Ez alelnöki, sőt elnöki szinten is tovább vihető, mindkét oldalon kell egy csapat, mely kidolgozza a kistérségek oktatásügyi stratégiáját” – mondta. Hozzátette, a párbeszéd a kulturális önrendelkezés, a Kisebbségi Kulturális Alap kapcsán vagy a Magyarországról érkező támogatások kapcsán is folytatódhat. „Kezdeményezni fogunk, legyen szó akár kultúrpolitikai, akár gazdaságpolitikai vonatkozásokról, akár a magyar gazdaságélénkítő programról” – ígéri Menyhárt. Arról nem beszélt, mikor és milyen körülmények között találkozhatnak újra a felek.

Ravasz Ábel romaügyi kormánybiztos, a Híd alelnöke szerint az igazi együttműködésnek az lett volna az alapja, ha valamiféle politikai egyezség is születik, ám ez megyei szinten nem valósult meg. „Most el lehet gondolkodni azon, újraindítsuk-e a szakmai együttműködést. Szerintem erre van lehetőség” – mondta az Új Szónak. Elmondása szerint Menyhárt felvetette már, hogy romakérdésben egyeztessenek, ám erre egyelőre nem került sor.

Akadozó magyar–magyar párbeszéd

Elakadt a magyar–magyar szakmai párbeszéd, a Híd és az MKP között a politikai egyeztetések sem voltak eredményesek. Menyhárt József, az MKP elnöke ígéri, hogy megpróbálják újraindítani a folyamatot, az oktatás területén szerinte sok olyan kérdés van, melyben együtt kell gondolkodni. Ravasz Ábel szerint a magyar–magyar párbeszéd zárónyilatkozatának tartalma nagyban egyezik a Híd programjával. „Ilyen a kisiskolák megmentése, az óvodahálózat bővítése vagy a magyar nyelvű romák integrációja. Ezeken továbbra is dolgozunk” – mondta. Szerinte, ha újabb egyeztetésre kerül sor, az inkább kulturális vagy gazdasági területen zajlik majd. Kisebbségi kérdésekben való egyeztetések kapcsán a Híd nyitott a civil szervezetek és az MKP felé is.

Jókai Tibor, a pedagógusszövetség elnöke szerint a novemberi szakmai párbeszédnek a rozsnyói közoktatási konferencián volt folytatása. „Ott a pártok szakemberei és az oktatási szervezetek képviselői egyeztettek” – mondta Jókai. Állítja, a szervezet továbbra is nyitott a pártokkal való párbeszédre, és szerinte, a pártok is nyitottak az SZMPSZ felé, így a tárgyalásoknak nincs akadálya. A korábban megfogalmazott oktatási problémák, például az óvodai férőhelyek hiánya kapcsán nem lát előrelépést, és továbbra is nagyon égető problémának látja. (fm)

Forrás: Dadogósra sikerült magyar–magyar párbeszéd | ujszo.com

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: