//
most olvassa...
Felvidék/Szlovákia, Kárpát-medence, Kárpát-medencei körkép, Közösségi/kisebbségi jogok, Kormányzás, Magyarokról, Politika, Régiók/autonómia

Kisebbségi nyelvhasználat: figyelmeztetés 578 községnek – ujszo.com

A vizuális nyelvhasználat esetében talált a legtöbb hibát a kisebbségügyi biztos a kisebbségi nyelvek hivatali alkalmazásában. A napokban 578 községnek küldött figyelmeztető levelet, amelyben a kisebbségi nyelvtörvény előírásainak betartására szólította fel őket.

(ujszo.com/TASR)

A kisebbségügyi biztos tavaly összesen 656 települést önkormányzatát és több tucat államigazgatási szerv – járási hivatalok, szociális ügyi hivatalok, adóhivatalok – kérte meg egy kérdőív kitöltésére, ez alapján állította össze a kisebbségi nyelvek használatáról szóló jelentést. Csak olyan önkormányzatokat és hivatalokat szólítottak meg, amelyek a törvény hatálya alá esnek, vagyis olyan területen működnek, ahol a kisebbséghez tartozók aránya eléri a 20 százalékot.

1500 eset

A helyi és városi, valamint a megyei önkormányzatok hatáskörébe tartozó területeken több mint 1500 esetben találtak hiányosságokat, olyan gyakorlatot, ami sérti a kisebbségi nyelvhasználati törvényt. Az állami szervek esetében is csaknem 200 hiányosságot tapasztaltak, erről az egyes hivatalok, minisztériumok képviselőivel tárgyalt Bukovszky László kisebbségügyi biztos. „Átadtam a nemzetiségi nyelvhasználati törvény alkalmazása során megállapított hiányosságok jegyzékét és megállapodtunk az eltávolításukra irányuló közös fellépésről és módszertani és szakmai segítségnyújtás lehetőségéről” – mondta Bukovszky.

578 község

A biztos a napokban megszólította azt az 578 többségükben magyar lakta községet, amelyekben hiányosságokat talált a jelentés. „Az érintett községeket és városokat írásban értesítettük a konkrét hiányosságokról és megkértem őket, hogy tájékoztassanak a hiányosságok orvoslásáról, illetve megszüntetéséről, beleértve az eljárások időbeli ütemezéséről” – mondta Bukovszky. A hivataloknak egy hónapon belül tervet kell készíteniük arra, hogy hogyan és milyen határidővel szüntetik meg a hiányosságokat.

Vizuális nyelvhasználat

A kisebbségi nyelvtörvényt sértő legtöbb hibát a vizuális nyelvhasználat területén találták, 471 esetben hiányoznak ugyanis az életveszélyre, az egészség veszélyeztetésére figyelmeztető táblák a kisebbségek nyelvén. A másik leggyakoribb hiba az volt, hogy nem hívták fel megfelelően a hivatalokhoz forduló ügyfelek figyelmét arra, hogy anyanyelvükön is kommunikálhatnak a hivatalokkal, ilyen hibát 322 községben találtak. Sok helyen hiányzik a község kisebbségi nyelven való megnevezése a községi önkormányzat épületén vagy a kisebbség nyelvén kiadott határozatokban. A hivatal június végére ígéri azt a módszertani útmutatót, ami segíti majd az állami és az önkormányzati hivatalokat is a törvény betartásában.

Forrás: Kisebbségi nyelvhasználat: figyelmeztetés 578 községnek | ujszo.com

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: