//
most olvassa...
EU, Felvidék/Szlovákia, Kárpát-medence, Kárpát-medencei körkép, Magyarokról, NATO/fegyveres ügyek, Politika

Több mint egymilliárd eurós haderőfejlesztést hagyott jóvá a kormány – ujszo.com/MTI

A következő tizenkét évben 1,2 milliárd euró értékben készül megújítani csapatszállítói egységeinek járműparkját a szlovák hadsereg – az elmúlt évek legnagyobb volumenű ilyen jellegű fejlesztését szerdai ülésén hagyta jóvá a pozsonyi kormány.

Peter Gajdoš védelmi miniszter (ujszo.com/SITA)

A védelmi tárca az általuk előterjesztett tervet a fegyveres erők harcképességének megőrzésének szükségességével indokolta.

A terv szerint a szlovák hadsereg 2029-ig összességében 485 különböző célokra használható négykerék-, illetve  nyolckerék-meghajtású páncélozott csapatszállító és páncélozott harci járművet vásárol majd, részben jelenlegi – élettartamának végéhez közeledő – járműparkja megújítása céljából, részben pedig a nemzetközi szerződésekből adódó fejlesztési kötelezettségeinek kielégítése végett. Ennek a tervnek a megvalósítása, már a kabinet által tavaly szeptemberben megszavazott, Fehér könyv nevet viselő fejlesztési csomagban is szerepelt, a mostani dokumentum viszont már konkrét anyagi és időbeli keretet is felvázol a fejlesztések megvalósítására.

A járművek beszerzése a tervek szerint több módon valósul meg, egyebek mellett a közbeszerzési törvény alapján, részben az Európai Védelmi Ügynökséggel (EDA) megvalósított együttműködés keretében, a NATO beszerzési ügynökségével (NSPA) közösen, illetve a visegrádi négyek (Szlovákia, Magyarország, Csehország és Lengyelország) közös projektjének részeként is. A fejlesztési elképzelés ütemterve szerint az idén még csak a beszerzések adminisztratív és műszaki előkészítésére kerül sor, a hadsereg jövőre kapná meg az első járműveket, és az új hadeszközökkel az első csapattestet 2021-re szerelnék fel teljesen. A 81 darab nyolckerék-meghajtású jármű beszerzési keretösszege 417 millió euró, a 404 darab négykerék-meghajtású járműé pedig 782,7 millió euró.

A fejlesztési tervet több kiegészítéssel hagyta jóvá a pozsonyi kormány, ezek közül a leghangsúlyosabb, hogy a beszerzések során külön figyelmet kell majd fordítani a hazai hadiipar támogatására és lehetőségeinek kiaknázásra.

Forrás: Több mint egymilliárd eurós haderőfejlesztést hagyott jóvá a kormány | ujszo.com

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: