//
most olvassa...
Befektetések, Felvidék/Szlovákia, Gazdaság, Kárpát-medence, Kárpát-medencei körkép, Közösségi/kisebbségi jogok, Magyar szervezetek, Magyar-magyar, Magyarokról, Művelődés, Pénzügyek, Politika

A civilek és a szlovmagy középosztály – ujszo.com

Pénz nélkül nincs se civil szektor, se kultúra. Az eurók biztosítása egyrészt az államra tartozik, hiszen a civil szférában és a kultúrában dolgozó szervezetek az állam és az állampolgárok számára fontos feladatokat látnak el.

(ujszo.com)

Ha a szlovákiai magyarokat nézzük, ahol a civil szektor jórészt a kultúra területén aktív, és az állam a jövőre esedékes 4 millió euróval nagyot húz. A másik fontos elem ebben a rendszerben a magánforrás. S így érkezünk el a szlovákiai (magyar) közép- és felső osztályhoz. Ami, ugye, nincs. Vagy mégis van? Rajtuk múlik.

A vagyon még nem tesz valakit a közép- és felsőosztály tagjává. Ahhoz ugyanis szükség van egyfajta kultúrára, meg némi társadalmi elköteleződésre is. Ez utóbbi mindenkinél mást jelenthet, de közös alapként a felelős társadalmi gondolkodást jelölhetjük meg. A civil szféra és a kultúra, mondjuk úgy, a „közjó” szempontjából vagy konkrét tevékenységet, vagy ilyenek pénzelését. Vannak-e ilyenek megfelelő számban? Akik nem ön- és politikai érdekből hoznak létre, támogatnak civil kezdeményezéseket? Merthogy a civilek nem a hasukat vakarják, hanem dolgoznak, amiért pénz jár. És hogy mindezt nem a versenyszférában teszik, az nem pech, hanem inkább támogatni való. Megfizethető. Munkájuk a köz, így a középés felső osztály életét is segíti. Legyen ez a munka jogérvényesítés, érdekvédelem, környezetvédelem, oktatás vagy a kultúra művelése. (Azt zárójelben jegyzem meg, hogy a szlovákiai magyarság esetében fejlődési anomália, hogy a sokáig főleg a kultúra jelentette a harmadik szektort, jogvédelmi/környezetvédelmi stb. céllal létrejött szervezetek aránytalanul kis számban vannak. Az utóbbi időben mintha változna a helyzet.)

Az ember néha hajlamos elhinni, hogy egy jó esemény egy másikat is elindít. Így a Kisebbségi Kulturális Alapról szóló törvény után a szlovákiai magyar közép- és felső osztály is komolyan veszi majd magát. Lesöpri magáról mindazt a szennyet, amit ideiglenes diktátorjelöltek mondanak a civil kultúráról, közössége problémáit a magáénak tudja, és megpróbál segíteni. Ilyen módon válhat egy valódi közép- és felső osztállyá – már ha szeretne. Most ő a soros.

Forrás: A civilek és a szlovmagy középosztály | ujszo.com

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: