//
most olvassa...
Cotroceni, Média, Pártok, Politika

Az ellenzék kertitörpéi – România liberă

Egy pillanatképen, melyen a román politikát jelképező megerőszakolt Hófehérke körül sertepertélő törpék láthatók, a hatalmon kívül pártok apróságai eleveneknek tűnnek. Amikor azonban újra peregni kezd a felvétel megfigyelhetjük, hogy csak akkor változtatják a helyüket, ha egy láthatatlan kéz a műveleti igényektől függően ide-oda mozgatja őket. Amúgy törékenyek, de a kerámiájuk szép színes.

(romanialibera.ro)

Két párt küzd együtt és külön-külön, hogy ellenzéknek számítsanak Dragnea országában: a PNL (Nemzeti Liberális Párt – E-RS) és az USR (Mentsétek meg Romániát Szövetség – E-RS). Az utóbbi éppen most választott magának főnököt, véletlenül pont az éppen megszavazott előttit: Nicuşort (Nicuşor Dan – E-RS). Sohasem értettem, hogy kicsoda ez a Nicuşor és mit akar az élettől. A folyamatosan az autizmus, félénség és csipikei karizma határán ingadozó Nicuşor mindig fel tud emelkedni a saját keresztneve magasságáig (a Nicuşor a Miklósnak megfelelő Nicolae kicsinyítőképzős becézett formája, a magyar Mikikének felelne meg – E-RS): mintha mondani szeretne nekünk valamit, de nem jutnak eszébe a szavak; talán jószándékú, de fogalma sincs, hogyan valósítsa meg a terveit; talán politikus, de nem nagyon fűlik a foga ahhoz, amivel ez a foglalkozás jár. Mégis az összekócolt frufrujú oktondi képe mögött jól elrejtetten létezik egy nagyon is szokatlan Nicuşor: az üzletember, aki hajdanán több százezer eurót forgatott egyes volt külkeresekkel. De ez, persze, azelőtt történt, hogy Nicuşor tuti civilként megmentette volt Bukarestet. És mégis, íme, mára képviselő és második mandátumát kezdő pártelnök lett.

Amazok, a PNL-sek egy másik megmentőt kínálnak nekünk: Buşoit. A becéző Nicuşorral szemben a pénélés neve közvetlenül La Fontaine békájára emlékeztet. Melynek sorsában előbb-utóbb osztozni is fog: a buşoi pukkadás határáig felfújt karrierje rövid purcintásban ér majd véget. A logikai, vagy ideológiai tartalom nélküli felfújt buşoi nyíltan csinálta a pénzt (korrupciótól szitává lyuggatott intézményekkel folytatott mindenféle ingatlan- és közjegyzői ügyletekkel). Néhány milliót, nem csak százezreket, mint a nicuşor. Amiből aztán jobbra és balra is fizetett, hogy dicsérjék, hogy megjelenjen a tévében, hogy hízelegjenek neki, meg homlokon csókolják és szösztelenítsék. De a szinte kizárólagosan Antena3-as megjelenései, a kandúrsereg által üldözött egéri tagolása és a teljesen meddő diskurzusa róla is elárulja, hogy túlságosan közeli barátja a băneasai Edinek (utalás lehet a Román Hírszerző Szolgálat, a SRI igazgatójára, Eduard Hellvigre – E-RS).

A buşoi, szerencsére, még nem vette át a PNL vezetését, a pártelnökségért még meg kell küzdenie Orbannal (Ludovic Orban – E-RS). Nem mintha Ludovic győzelme nagy boldogságot jelentene: annyi politikai tehetség szorult beléje, mint amennyi humor Iohannisba. Orban alkalmatlanságát pedig az az emlékezetes jelenet mutatja, amikor az elnökválasztási kampányban azt üvöltözte Iohannisról, hogy ő a „tábornok”, aki győzelemre viszi őket; ez a jóslat, amúgy, nagyon pontos volt, de ezt követően a „tábornok” rövid úton menesztette Orbant, hogy Alina Gorghiut ültethesse a PNL élére.

Másrészről tudják, hogy milyen veszéllyel jár, ha kertitörpe, vagyis alacsony és mozgásra képtelen vagy? Minden kóbor kutya lehugyoz.

Cătălin Prisăcaru

romanialibera.ro, 2017. május 16., 20:12

Piticii de grădină ai Opoziției

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: