//
most olvassa...
Délvidék/Horvátország-Szerbia-Szlovénia, Emberi jogok, EU, Európai Bizottság, Felvidék/Szlovákia, Kárpát-medence, Kárpát-medencei körkép, Közösségi/kisebbségi jogok, Külpolitika, Magyar szervezetek, Magyar-magyar, Magyar-román, Magyarokról, Politika, Régiók/autonómia, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ

Bonchidán indult az aláírásgyűjtés az EU-s kisebbségvédelemért – Főtér

Óriási Európát írtak alá a kisebbségek képviselői a Bánffy-kastély udvarán.

Kelemen Hunor aláírja Európát (foter.ro/Mihály László)

Ünnepi hangulatban indították el pénteken este Bonchidán, a Bánffy-kastély udvarán a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtési kampányát – tájékoztat az RMDSZ közleménye. A Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója, a FUEN Kolozsváron zajló kongresszusának keretében szervezett esemény több mint kétszáz, Európa minden tájáról érkezett vendég jelenlétében zajlott.

A jelképes aláírásokat egy óriási Európa-térképre helyezték el, ezzel is jelezve: a FUEN minden európaira számít az aláírásgyűjtési kampány során, hiszen legalább egymillió aláírásnak kell összegyűlnie az EU legalább hét tagállamából ahhoz, hogy a polgári kezdeményezés sikeres legyen, és megkezdődhessen az őshonos kisebbségek uniós védelmét garantáló jogalkotási folyamat. Az RMDSZ 250 000 aláírás összegyűjtését vállalta.

Kelemen Hunor szövetségi elnök szerint nem kérdés, hogy összegyűl-e a Minority Safepack bejegyzéséhez szükséges egymillió aláírás. Meggyőződése, hogy a 60 millió polgár képes ezt elérni. Szerinte sikerült bebizonyítani, hogy az őshonos kisebbségek képesek a szolidaritásra, csupán technikai kérdés az egymillió aláírás összegyűjtése.

„Az igazi kihívás az, hogy partnereket szerezzünk, és fenntartsuk a lobbit, amit elindítottunk. Mert olyan partnerekre van szükségünk, akik képesek lesznek a döntéshozók véleményét úgy alakítani, hogy a célegyenesben az ellenzéki hangokat is le tudjuk győzni. Azokat, akik úgy gondolják, hogy kezdeményezésünk veszélyt jelenthet egyik vagy másik polgárra” – nyomatékosított Kelemen Hunor.

Hans Heinrich Hansen, a kezdeményező bizottság vezetője beszédét Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke idén április 4-én keltezett levelének felolvasásával kezdte – ebben a levélben értesítette az EB a kezdeményezőket a Minority SafePack bejegyzéséről. „Azt kívánom mindannyiunknak, hogy megmaradjon az az optimizmusunk, amely idáig vezetett bennünket, és abban reménykedem, hogy minden szervezet mozgósítani fogja összes erőforrását, hogy elérhessük közös célunkat” – fogalmazott a FUEN korábbi elnöke.

Hans Heinrich Hansen, a kezdeményező bizottság vezetője, a FUEN korábbi elnöke (foter.ro/Mihály László)

Hegedüs Csilla, az RMDSZ ügyvezető alelnöke köszöntőbeszédében azt hangsúlyozta, az EU több tagállamában sikeresen rendezték a kisebbségek helyzetét, most pedig az RMDSZ-en és partnerein a sor, hogy meggyőzzék a román államot is arról, hogy a kisebbségek nem jelentenek veszélyt, mi több, gazdagítják az országot.

A Minority SafePack uniós szintű, összehangolt aláírásgyűjtési kampánya szeptemberben indul el, ténylegesen már a FUEN-kongresszus második napján alá lehetett írni. Erről és a Minority SafePack kezdeményezésről szóló beszélgetésről itt írtunk bővebben.

Forrás: Bonchidán indult az aláírásgyűjtés az EU-s kisebbségvédelemért

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: