//
most olvassa...
Délvidék/Horvátország-Szerbia-Szlovénia, Emberi jogok, EU, Európai Bizottság, Felvidék/Szlovákia, Kárpát-medence, Kárpát-medencei körkép, Kárpátalja/Ukrajna, Közösségi/kisebbségi jogok, Közoktatás, Külpolitika, Kormányzás, Magyar szervezetek, Magyar-magyar, Magyar-román, Magyarokról, Művelődés, Oktatás és tudomány, Politika, Régiók/autonómia, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ, Visszaszolgáltatások

Egy közdiplomáciai és multikulturalizmus-lecke Kolozsváron – Historia

2017. május 17-e és 21-e között Kolozsváron zajlik az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának kongresszusát, mely entitás az európai államok több mint 90 kisebbségét fogja össze, melyek közül egyesek a területi autonómia eléréséért, vagy kollektív jogokért küzdenek. Különben a kolozsvári FUEN-kongresszus munkálatainak is azoknak a megoldásoknak a feltárása a központi témája, melyek elvezethetnek ugyanahhoz a célhoz, nevezetesen azoknak a régióknak a területi autonómiájához, melyekben a kisebbségi népességek többségben vannak. Ez az oka annak, például, hogy a FUEN elnöke, Vincze Loránt május 19-én, Bonchidán elindítja azt az akciót, melynek keretében egymillió aláírást kívánnak összegyűjteni a Minority SafePack Európai Polgári Kezdeményezés mellett, melyet az RMDSZ és a FUEN tagjai éppen azért kezdeményeztek, hogy rábírják az Európai Uniót, adjon helyt az autonomista követeléseknek.

(historia.ro)

A FUEN-kongresszus résztvevőinek elszakadáspárti provokációi ellenére, a kolozsvári helyi hatóságok a multikulturalizmus, európai szellem és tolerancia nyilvánvaló példáját nyújtották a kolozsvári polgármester üdvözlő beszédén keresztül (ezt Emil Boc polgármester nem személyesen mondta el a résztvevőknek, hanem a városháza honlapján közzétett közleményben – E-RS), mely kihangsúlyozza, hogy az Erdély központjában elhelyezkedő város tökéletes helyszín egy nemzeti kisebbségeknek szentelt akcióhoz, mert ez a település kimondottan multikulturális, ahol minden etnikum megtalálja a helyét, de a környezetében élők tiszteletét is, nyelvétől és vallásától függetlenül.

Sőt, a városvezetés az üdvözletében úgy értékeli, hogy a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek román hatóságok által alkalmazott védelmi rendszere a Románia területén hivatalosan jelenlévő 20 etnikai kisebbség bármelyikének biztosítja az optimális fejlődést, amit gyakorlatilag a Kolozsvár központjában lévő szinte valamennyi épület és intézmény bizonyít, akár templomokról, akár felsőoktatási intézményekről beszélünk és amit nemzetközi téren elismertek azoknak az intézményeknek a vezetői, melyek feladata e jogok tiszteletben tartása felett őrködni, mint például Gianni Buquicchio, a Velencei Bizottság elnöke. Ez a rendszer gyakorlatilag biztosítja a nemzeti kisebbségek hosszú távú létezését és fejlődését és semmiképpen sem vezet az asszimilációjukhoz, erre említhetők azok a kis létszámú kisebbségek (mint például az örmények), melyek érintetlenül megőrizték hagyományaikat. Az RMDSZ folyamatos jelenléte Románia Parlamentjében az utóbbi 27 évben, de a – különféle formákban történt – állandó bevonása a kormányzásba szintén Románia példája a nemzeti kisebbségek területén érvényesülő jó gyakorlatoknak, állapítja meg a helyi közigazgatás közleménye (http://www.primariaclujnapoca.ro/comunicate.html?gId=2506).

De a román hatóságok tiszteletre és normalitásra szóló felhívása és demokráciából adott leckéje szöges ellentétben áll a magyar felszólalók által a FUEN-kongresszus első előadásaiban használt radikális árnyalatokkal.

Például az eseményt beharangozó, az RMDSZ honlapján közzétett üzenetében Vincze Loránt azt állítja, hogy a FUEN külföldi meghívottjai – többek között – értesülni fognak a magyar kisebbség jogainak megsértéseiről, az autonómiáért folytatott harc kihívásairól és az RMDSZ anyanyelvhasználati jog kiterjesztésével kapcsolatos tapasztalatairól. Sőt, a munkálatok első napján Horváth Anna, az RMDSZ helyi közigazgatásokért felelős alelnöke a Kolozsvári Rádiónak adott interjújában megjegyezte, hogy a Minority Safepack legfontosabb hatása az lesz, hogy az Európai Unió közbeléphet majd Romániában, ha Bukarest diszkriminálja a magyar kisebbséget. Horváth Anna azt állította, hogy a román hatóságok az utóbbi 15 évben nem akarták és nem tudták megoldani a magyarok egyes gondjait, mint amilyen a nemzeti kisebbségekről szóló törvény, így elképzelhető, hogy az EU a jövőben fel fog lépni ennek érdekében Románia esetében.

De itt még nincs vége. Vincze Loránt ugyanezt a hangvételt használva a mai beszédében azzal vádolta a román hatóságokat, hogy elutasítják új jogok megadását a kisebbségeknek, bírálva Románia kormányfőjének és Kolozsvár polgármesterének távolmaradását az eseményről.

A mai beszédek közül a Kelemen Hunoré volt a legagresszívebb, aki a foter.ro szerint újra megvádolva a román hatóságokat és különösen a román diplomáciát, szigorú kisebbségvédelmi szabályozásokat követelt az EU-tól, holott az EU hatásköreinek ilyen jellegű kiterjesztése sérti a tagállamok szuverenitását és a hatáskörök megosztásának elvét. Kelemen Hunor az RMDSZ zilahi kongresszusán elhangzott beszédekhez hasonlóan emlékeztetett az RMDSZ-nek a Nagy Egyesülés centenáriumával kapcsolatos álláspontjára és a Románia által az 1918. december 1-i kiáltványba foglalt „ígéretek megsértésére”.

Bár még csak egy nap telt el a FUEN-kongresszusából, mindezen állásfoglalások nyomán az a kérdés merül fel bennünk, hogy vajon mi ennek az eseménynek a valódi célja. A nemzetiségek kulturális értékeinek népszerűsítése, vagy az elszakadáspártiságot hirdető műhely? Míg a FUEN Vincze Loránt elnökké válásáig a szervezet viszonylag tárgyilagosnak tűnt, az utóbbi időben szabad szemmel látható, hogy ez Magyarország újabb eszközévé válik, mellyel megpróbálja a térségben érvényesíteni az elképzelését, főleg úgy, hogy a magyar állam masszív támogatásban részesítette a kolozsvári kongresszust, mely város tárt karokkal várta a kongresszus résztvevőit…

historia.ro

O lecție de public diplomacy și multiculturalism la Cluj-Napoca

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: