//
most olvassa...
Befektetések, Gazdaság, Kormányzás, Parlament, Pártok, Pénzügyek, Politika

Prevenció kérdőjelekkel – e-nepujsag.ro

Végre parlament elé kerül az adóügyi visszaélések megelőzését célzó prevenciós törvénytervezet, amely szerint egy sor fiskális szabálysértés esetén az ellenőrző hatóság nem bírságol automatikusan a kihágás megállapításakor, hanem időt ad a vállalkozónak a hiba kiigazítására. És mint az nálunk megszokott, ez a jó szándékú kezdeményezés is több sebből vérzik.

Normálisan működő jogállamban, amely nem megfejni való baleknek nézi a saját adófizető vállalkozásait és polgárait, ilyen törvénykezdeményezés megalkotása legfeljebb a humoristák fejében fordulhatna meg. Mert ahol jóhiszemű az állam és polgárainak viszonya, ott magától értetődik, hogy a hatóságoknak a törvények alkalmazását érintő felügyelete nem elsősorban a bírságolást jelenti, hanem a szabályozások alkalmazásában való tanácsadást is. Ezzel szemben nálunk vélhetően sok ezerre tehető azoknak a főleg kisvállalkozásoknak a száma, melyek az ellenőrző hatóságok bírságolási buzgalmának betudhatóan húzták le a rolót. De várhatunk jobbat kétbalkezes törvényeknél egy olyan országban, ahol a képviselőház elnöke, aki egyebek mellett a legnagyobb kormánypárt elnöke is, azt nyilatkozza, hogy az utóbbi években léteztek olyan ellenőrző intézmények, amelyeknek hazai cégek bezárása volt a feladata? Ez vagy azt jelentheti, hogy múlt szombatig, amikor erről beszélt, az illetőnek nem szóltak arról, hogy az állami intézményrendszert a kormány irányítja, nem a földönkívüliek, vagy azt – és ez a valószínűbb –, hogy bolondnak nézi a közvéleményt, melynek jelentős része tudja, hogy az utóbbi években az illető pártja kormányzott. Vagy ha éppen nem, akkor a parlamenti többség birtokában kézben tartotta a szakértői kormányt is. Lehet, hogy ez utóbbinak is szánt egy mérgezett nyilat a bajszos báró, de megint nem vette észre, hogy bumeránggal dobálózik, ami hosszabb távon egészségtelen lehet…

Amint a tervezetből törvény lesz, kiderül, mennyi hasznát veszik a vállalkozók, akiknek eddig szinte minden hatósági látogatáskor bírságtól kellett rettegniük. De nem is a balkáni végeken élnénk, ha nem rejtettek volna kanyarfúrót a tervezetbe. Bevették a hatálya alá az önkormányzatokat is, ami nem is kicsit vicces, hiszen ez konkrétan azt jelenti, hogy az állam az egyik intézményét a másiktól kénytelen törvénnyel megvédeni. De ha azt is tudjuk, hogy a korrupciós bűntények jó részében a megfelelő párttagságú vezetők irányította önkormányzatokból folyik a közpénz a haveri zsebekbe, akkor minimum a korrupcióellenes ügyészség mosolya nem lesz őszinte a tervezet láttán. A miénk, adófizetőké pedig azért nem lehet, mert a törvény kapcsán nem esett szó azoknak az adóügyi visszaéléseknek a megelőzéséről és felszámolásáról, amikor az állami cégek, intézmények tartoznak vastag adópénzekkel az államkasszának. Az adófizetőkkel szembeni szigor enyhítése elviekben jó lépés, de az adóügyi visszaélések terén eddig az állami cégek javára és a magánok kárára virágzó kettős mércét is meg kellene szüntetnie egy felelős politikumnak.

Forrás: Prevenció kérdőjelekkel | www.e-nepujsag.ro

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: