//
most olvassa...
egyházak, Kormányzás, Pártok, Politika, Román-román

A „románizmus” továbbra is előszeretettel használt propagandafegyver marad – Szabad Európa Rádió

A nemzeti szál túlpörgetését nagyon gyakran erőteljes idegengyűlölő kirohanások, Európa- és Amerika-ellenes retorika kísérik.

(europalibera.org)

Victor Ponta a 2014 őszi elnökválasztási kampányban, a szociáldemokraták jelöltjeként és egyben miniszterelnökként is a „románizmusra” fogadott, kedvenc szlogenje pedig a „büszke román vagyok” volt. Azt mondják, hogy külföldi tanácsadók javasolták ezt a stratégiát, akik állítólag még most is tanácsokkal látják el a szociáldemokrata vezetőket. Nem tudjuk, hogy mennyi igazság van ezekben a szóbeszédekben, tény, hogy a „románizmus” továbbra is előszeretettel használt propagandafegyver maradt. A nemzeti szál túlpörgetését nagyon gyakran erőteljes idegengyűlölő kirohanások, Európa- és Amerika-ellenes retorika kísérik. Láttuk, hogy milyen reakciókat váltottak ki az elmúlt téli nagy tüntetések, melyekről azt állították, hogy „idegenek”, Soros, a multik által irányították és manipulálták voltak.

Az a tény, hogy a nacionalista pedálba beletaposó Victor Ponta kudarcot vallott az államfővé válási kísérletében nem rettentette el őket, ellenkezőleg, úgy tűnik, hogy inkább serkentette a legfőbb közjogi méltóságra jelentkezőket. Jelenleg Liviu Dragnea, a szociáldemokraták elnöke a legbuzgóbb. Néhány nappal ezelőtt több rendezvényen vett részt Beszterce-Naszód megyében, ahol megpróbált – és sikerült is – megdönteni néhány rekordot, melyeket sajnálatos módon senki sem hitelesít: a legtöbb egyszerre népviseletbe öltözött ember és a legnagyobb népitánc. Liviu Dragnea is bekapcsolódott a körtáncba, másik 9000 személlyel együtt, egy vadonatúj népviseletben, melyről egy nappal korábban azt állította, hogy a szervezőktől fogja kapni, hogy aztán a körtánc után azt mondja, az egyik dédapjától örökölte, aki betyár volt Teleormanban. Íme, hogyan segít a heves nacionalizmus – csodába illő módon – rátalálnod a múlt ködébe veszett őseidre.

A „románizmus” másik nagy hirdetője Gabriela Firea, a fővárosi főpolgármester, akit a média egy része minden áron elnökjelöltség felé tolna. Nemrég mélységesen ájtatos állapotban láthattuk a voluntari-i (Bukarest melletti település, ahol a férje a polgármester) „katedrálisban”, amint egy vallásos szertartáson vesz részt, de inkább azzal foglalkozik, hogy Gigi Becali üzletemberrel, labdarúgócsapat-tulajdonossal és volt börtöntöltelékkel diskuráljon. Firea asszony annyira elkötelezett az ősi hit iránt, hogy nem habozott nagyon szárazon pontra tenni Ioan Robu katolikus érseket. A bukaresti katolikus katedrális mellé illegálisan felépített magas és ronda épület a vita oka. Már 2013 óta létezik egy bírói határozat, mely elrendelte az épület haladéktalan lebontását. A fővárosi népünnepélyekkel rendkívül elfoglalt Firea asszony nem hajtja végre a bíróság határozatát. Akárcsak Dragnea, a pártbéli főnöke, Gabriela Firea is azt állítja, hogy mindent a románok iránti szeretetből és az érdekükben tesz. Annyira szeret minket, hogy még a törvényt is kész áthágni. Egy híres mondás szerint, a nagy szenvedélyek némák. Íme, nálunk a nagy szenvedélyek hangosak is, ráadásul pedig akár még bűncselekmények is lehetnek.

Alexandru Călinescu

europalibera.org, 2017. május 18.

„Românismul” rămâne o armă propagandistică privilegiată

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: