//
most olvassa...
Bérek/munkaügy, Gazdaság, Kormányzás, Magyar szervezetek, Parlament, Pártok, Pénzügyek, Politika, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ

Az RMDSZ is támogatja az egységes bértörvény elfogadását – Krónika

A Szociáldemokrata Párt (PSD), a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és az RMDSZ támogatja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Pártja (PMP) ellenzi az egységes bértörvényt.

Cseke Attila: támogatjuk, hogy egy adott intézményben egyetlen alkalmazottnak se lehessen nagyobb fizetése, mint az intézmény vezetőjének (kronika.ro – archív)

Utóbbiak annak a véleményüknek adtak hangot hétfőn a szenátus plénumában, hogy széleskörű társadalmi vita kellene hogy megelőzze egy ilyen jogszabály elfogadását – számolt be az Agerpres.

Mario Oprea liberális szenátor arra vonatkozó javaslatát, hogy a törvényt utalják vissza a munkaügyi bizottságba, elutasította a plénum. Dorin Bădulescu, a PMP frakcióvezetője szerint

a kapkodás miatt elbukhat egy nemes célú törvény.

„Egy átbeszélt, átlátható, jól átgondolt tervezetre lenne szükség, ha egy jó törvényt akarunk alkotni” – hangoztatta a frakcióvezető.

Adrian Wiener, az USR szenátora szerint a törvény „jó alkalmat teremthetne a diszkrimináció megszüntetésére”. „Az egységes bértörvény egy paradigmaváltásra adott volna lehetőséget, ami a különböző kategóriájú költségvetési alkalmazottak közötti szintek újrarendezését illeti, egy kifejezését annak, hogy az oktatás valóban stratégiai fontossággal bír. (…) Mindez elmaradt amiatt, hogy nem került sor a szakszervezetekkel való egyeztetésre, egy rendes társadalmi vitára” – jelentette ki Wiener a plénumban. Hozzátette, hogy minden bizonnyal

“tiltakozásokra és sztrájkokra lehet számítani, valamint inflációra és a költségvetési hiánycél túllépésére”.

Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője „összetettnek” nevezte a bértörvényt és bejelentette: az RMDSZ támogatja a jogszabály elfogadását. Úgy fogalmazott, sehol a világon nem lehet tökéletes bértörvényt alkotni, mert nem lehet minden érdekelt fél kívánságát egyidőben teljesíteni, és

fontosnak nevezte, hogy az RMDSZ több indítványát beépítették a jogszabályba.

„Támogatjuk, hogy egy adott intézményben egyetlen alkalmazottnak se lehessen nagyobb fizetése, mint az intézmény vezetőjének” – emelte ki Cseke.

Ionuţ Sibinescu, az ALDE frakcióvezetője szerint a párt képviselői támogatják azt a törvényt, amely „rendet rak a bérrendszerben”. „Ez a törvény nem béremelést hajt végre, hanem megszünteti a bértábla méltánytalanságait, hogy a mezőgazdaságban dolgozó autóvezetőnek ugyanannyi fizetése legyen, mint az igazságügyben dolgozó társának” – hangoztatta Sibinescu.

Ion Rotaru, a felsőház munkaügyi bizottságának elnöke szerint a bizottsághoz benyújtott több mint 300 módosító indítvány csaknem felét elfogadták, ami azt jelenti, hogy „figyelembe vettük az ellenzéki kollégák véleményét is”.

A 205 PSD-s és ALDE-s parlamenti képviselő által kezdeményezett egységes bértörvény tervezetének vitája kedden folytatódik a szenátus plénumában.

Forrás: Az RMDSZ is támogatja az egységes bértörvény elfogadását

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt kedveli: