//
most olvassa...
EU, Európai Bizottság, Európai Parlament, Kárpát-medencei körkép, Külpolitika, Kormányzás, Magyar-román, Magyarokról, Parlament, Pártok, Politika

Hogyan szavaztak a román parlamenti képviselők a „nukleáris opció” Magyarországgal szembeni alkalmazásáról szóló határozatról – Adevărul blog

Azt hiszem hasznos, ha látják, hogyan döntöttek európai parlamenti képviselőink, amikor arról a határozatról tartottak zárószavazást, melynek értelmében az Európai Parlament engedélyezte a szerződés „nukleáris opciójának” nevezett 7. cikkelyére hivatkozást Magyarország esetében, melynek alkalmazása – ha végső szakaszba érkezik – rendkívül szankciókhoz vezethet, az Európai Tanácson belüli szavazati jog felfüggesztését is beleértve.

(adevarul.ro/Mediafax Foto – Bogdan Baraghin)

Azért, hogy pontosan tudjuk, miről beszélünk, itt elérhető a kérdéses határozat szövege (az eredeti szövegben a román változatra történik utalás, ezt a magyar megfelelőjére cseréltük – E-RS), melyet – amúgy – részletesen ismertettem rögtön a strasbourgi szavazás után.

Most azt mutatom be, hogy miként szavaztak a mieink, ezt a dokumentumot a VoteWatch Europe-os kollégák jóindulata révén kaptam meg, akik amúgy egy bővebb anyagot is készítettek a politikai frakciók állásfoglalásáról, mely rendkívül érdekes és tanulságos, ha meg akarják érteni, hogy miként alakulnak – a színfalak mögött – a szavazási szövetségek a nagy európai politikai pártok körül, de azt is, hogy egyes európai parlamenti képviselők milyen mértékben követik a saját meggyőződésüket és nem a politikai frakciójuk által előírt módon szzavaznak.

 

Name Member State Loyal / Rebel to political group Vote Group
Victor BOŞTINARU Romania Loyal For S&D
Daniel BUDA Romania Rebel Abstain EPP
Cristian-Silviu BUŞOI Romania Didn’t vote Didn’t vote EPP
Andi CRISTEA Romania Loyal For S&D
Mircea DIACONU Romania Loyal For ALDE/ADLE
Damian DRĂGHICI Romania Loyal For S&D
Viorica DĂNCILĂ Romania Loyal For S&D
Doru-Claudian FRUNZULICĂ Romania Loyal For S&D
Maria GRAPINI Romania Loyal For S&D
Cătălin Sorin IVAN Romania Loyal For S&D
Monica MACOVEI Romania Rebel For ECR
Marian-Jean MARINESCU Romania Rebel Abstain EPP
Sorin MOISĂ Romania Loyal For S&D
Siegfried MUREŞAN Romania Rebel Abstain EPP
Ramona Nicole MĂNESCU Romania Didn’t vote Didn’t vote EPP
Victor NEGRESCU Romania Loyal For S&D
Dan NICA Romania Loyal For S&D
Norica NICOLAI Romania Loyal For ALDE/ADLE
Emilian PAVEL Romania Loyal For S&D
Ioan Mircea PAŞCU Romania Didn’t vote Didn’t vote S&D
Cristian Dan PREDA Romania Rebel For EPP
Laurenţiu REBEGA Romania Didn’t vote Didn’t vote ENF
Theodor Dumitru STOLOJAN Romania Loyal Against EPP
Daciana Octavia SÂRBU Romania Loyal For S&D
Csaba SÓGOR Romania Loyal Against EPP
Claudiu Ciprian TĂNĂSESCU Romania Loyal For S&D
Traian UNGUREANU Romania Loyal Against EPP
Adina-Ioana VĂLEAN Romania Loyal Against EPP
Renate WEBER Romania Loyal For ALDE/ADLE
Iuliu WINKLER Romania Loyal Against EPP
Mihai ŢURCANU Romania Loyal Against EPP
Claudia ŢAPARDEL Romania Loyal For S&D

Miután tisztáztuk, hogy miként szavaztak a mieink, ismertetünk néhányat a VoteWatch Europe által készített elemzés adataiból:

A 751 parlamenti képviselő közül csak 77 támogatta teljes mértékben a magyar kormányt

Az olaszországi szélsőjobboldali Északi Liga olyan módosítót javasolt, mely teljes mértékben támogatta volna a budapesti kormány lépéseit. De az euroképviselők döntő többsége elutasította ezt a kezdeményezést. Fontos, hogy az erre a módosítóra leadott szavazatok segítségével megállapíthattuk, két kormányon lévő párt támogatta a Budapest által képviselt politikákat: a lengyelországi Jog és Igazságosság Párt (PiS) tagjai és a Horvát Demokratikus Szövetség (HDSSB) képviselőinek többsége megszavazták az Orbán úr politikáit teljes mértékben támogató szöveget. Annak ellenére, hogy a budapesti politikákat bíráló európai politikai pártok nagyon nagy többséggel rendelkeznek, véleménykülönbségek vannak az EU közbelépésének léptékét és pillanatát illetően. Míg egyrészről a liberálisok és az európai baloldal közösen harcoltak a 7. cikkely aktiválásáért, a FIDESZ-t is soraiban tudó EPP parlamenti képviselőinek kevesebb mint fele szavazta meg a végső jelentést. Az EPP-s politikusok azon a véleményen voltak, hogy a liberálisok és európai baloldal koalíciója túl gyorsan és túl messzire megy el. A nagy-britanniai és lengyelországi konzervatívok is csatlakoztak hozzájuk.

(adevarul.ro)

Tehát a végleges szövegre nemmel szavazott az Angela Merkel, Berlusconi, Rajoy és Plenković által vezetett pártokhoz tartozó európai parlamenti képviselők többsége, a Néppárt (Ausztria) és a GREB (Boriszov, Bulgária) képviselői pedig tartózkodtak. A francia republikánusok többsége vagy tartózkodott, vagy ellene szavazott.

De a határozat megszavazását lehetővé tevő többséghez az EPP egyes belgiumi, görögországi, írországi, luxemburgi, máltai, hollandiai, lengyelországi, portugáliai és svédországi tagjai is hozzájárultak.

(adevarul.ro)

Nemcsak egy statisztikai elemzésről van szó.

Ez egy politikai szavazás látlelete, mely rendkívül világos, a brüsszeli politikai elemzők által már nagyon régóta várt üzenetet küld Magyarországra vonatkozóan, nevezetesen azt, hogy nem működhet a végtelenségig az a „védőernyő”, melyet az EPP eltökélten Orbán Viktor úr feje felett tartott, az általa állandóan hirdetett euroszkeptikus üzenet ellenére. És íme, most Magyarország és nagyon hamarosan Lengyelország esetében is beindulnak a szerződésekben rögzített büntetőmechanizmusok. Persze, abban az esetben, ha Magyarország (de Lengyelország is) nem vonja vissza a vitatott törvényeit.

De ennek a szavazásnak a jelentőségét azokban az új erőegyensúlyokban is kell keresni, melyek ebben az új hatalmi övezetben kezdenek kialakulni, az új alapokra helyezett Euró-Schengen övezetről lévén szó. Ahol – nyilvánvalóan – létfontosságú lesz a politikai egység a döntések meghozatalában, hogy biztosítani lehessen a közös intézmények működését. Ebből következik a kérdés, hogy miként élhetnének együtt ugyanabban a szobában azok, akik az európai projekt felgyorsított integrálásának folytatását akarják és a többiek, a projekt nyílt ellenzői. Addig nincs semmi gond, amíg ez utóbbiak kisebbségben, vagy szétesőben vannak (mint például Le Pen asszony EP-n belüli frakciója). De gond kezd lenni, ha olyan zömmel Európa-ellenes diskurzusú kormánypártokról van szó, mint amilyenek sokan azok közül, melyek – hivatalosan – a Visegrádi Csoportból érkeznek.

Így aztán, a Magyarországgal szembeni szankcióról szóló szavazás, véleményem szerint, sokkal mélyebb és sokkal szélesebb hatósugarúnak szánt üzenet, főleg most, amikor a francia–német motor újraindítása a szerződések jövőbeni módosítását vetíti előre, ami új játékszabályokat hoz majd és most már nagyon is nyilvánvalóan újrarendezi majd a meglévő szövetségeket. Ami már most is zajlik azzal, hogy távozik a játékból Nagy-Britannia, az euroszkeptikus típusú politikák fő támogatója és az európai integrációs folyamat folytatásának állandó ellenzője. Ezért ennyire fontos ez a szavazás: nemcsak annak a látlelete, ami most van, vagyis a mostani egyensúly a hagyományos lojalitásokkal, de – a valós információkkal rendelkezőknek – ugyanakkor azt is megmutatja, hogy diszkrét, de határozott módon beindulnak a majdani változások vektorai.

Cristian Unteanu

adevarul.ro, 2017. május 19., 10:00

Cum au votat parlamentarii români în cazul Rezoluţiei „opţiune nucleară“ privind Ungaria

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: