//
most olvassa...
Felvidék/Szlovákia, Kárpát-medence, Külpolitika, NATO/fegyveres ügyek, Politika

Nem veszünk Bell helikoptereket – ujszo.com

Tagadja a védelmi minisztérium a sajtóban megjelent információkat, melyek szerint Bell típusú helikopterek vásárlásáról egyezett volna meg az Amerikai Egyesült Államokkal. Új helikopterek ugyan lesznek, de csak a Black Hawk típusúak, amelyek hamarosan megkezdik szolgálatukat a szlovák légierőben.

A Bell 429-es rendőrségi helikopter Eperjes mellett zuhant le (ujszo.com/TASR)

A Sme napilap tájékoztatott néhány napja az amerikai Védelmi Biztonsági és Együttműködési Ügynökség (DSCA) információira hivatkozva, hogy Szlovákia összesen kilenc, Bell 429 típusú helikopter vásárlásáról kötött egyezséget összesen 150 millió dollárért. Ugyanilyen típusú, szlovák rendőrség tulajdonában levő helikopter zuhant le néhány nappal ezelőtt Eperjes mellett, a baleset két áldozatot követelt.

Nincs döntés

Az állítólagos megegyezésről szóló információkat a kormányhivatal nem erősítette meg, Ondrejcsák Róbert (Híd-jelölt), a védelmi tárca államtitkára lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy ezek az információk tévesek. Emlékeztetett, hogy Szlovákiának az aktuális védelmi stratégiája szerint összesen 18 helikopterre van szüksége. „Ebből kilencet az Egyesült Államoktól fogunk vásárolni, ezek a Black Hawk típusú gépek. Az első darabok már most nyáron megérkeznek. Ez van eldöntve, ennek a biztosított a pénzügyi háttere” – mondta Ondrejcsák azzal, hogy a további kilenc helikopter vásárlásáról mindeddig nem született döntés.

Az államtitkár szerint folyamatosan egyeztetnek arról, hogy a következő 9 gép milyen típusú helikopter legyen, és kommunikálnak a potenciális partnerekkel is. „Arról viszont szó sincs, hogy mi most valamikor a közeljövőben Belleket veszünk, mert erről még egyszerűen nincs döntés” – fűzte hozzá Ondrejcsák.

A szóban forgó kilenc Black Hawk helikoptert két évvel ezelőtt vásárolták összesen 235 millió euróért. A következő nagy beruházás, amelyet a fegyveres erők kapnak, gépkocsivásárlásra vonatkozik: 2029-ig összesen 485, 4×4 és 8×8 összkerékmeghajtású páncélozott gépjárművet vásárol a hadseregnek a tárca összesen 1,2 milliárd euróért. A hadsereg fejlesztéséről és jövőjéről szóló stratégiai dokumentum, az úgynevezett Fehér Könyv szerint további helikopterek vásárlása legkorábban 2022 után esedékes.

Olcsóbb és jobb

A nyáron érkező Black Hawk helikopterek az orosz gyártmányú Mi–17-eseket váltják, elsősorban személy- és utánpótlás szállítására használják majd őket, ám bevethetőek lesznek erdőtüzek oltásánál is. Az éjjellátó képességükön túl felszerelhetőek lesznek két könnyebb golyószóróval és egy nehézgépfegyverrel is. A helikopterek várható élettartama 25 év, és az orosz gépektől eltérően nem igényelnek nagyobb felújítást sem. Az Mi–17-esekkel szemben a Black Hawk egyharmaddal kevesebb üzemanyagot fogyaszt, és nagyobb a teherbírása is. Hasonló gépeket vásárolt hadseregének tavaly a lengyel hadsereg is.

Forrás: Nem veszünk Bell helikoptereket | ujszo.com

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: