//
most olvassa...
Gazdaság, Kormányzás, Pártok, Pénzügyek, Politika

Adóreform elhalasztva – e-nepujsag.ro

Eddig is az volt a lényegi kérdés a közvélemény előtt a tavasszal megszellőztetett háztartási adózást illetően, hogy mikor ismeri be a kormányzat, hogy a terv az eddig emlegetett formájában életképtelen. Csütörtökön mondta egy televíziós műsorban a szociáldemokrata párt elnöke, hogy egy évvel elhalasztják a háztartási adózás bevezetését. Persze feltételes módba csomagolta a mondanivalóját, azt fejtegetve, hogy lemondanak az adótanácsadókról, és informatizálják a közigazgatást, hogy az adófizetők majd számítógépen intézhessék az adóügyeiket, de attól ez még a visszalépés gyakorlati beismerése.

Az adótanácsadók alkalmazásáról konkrétan sem lesz nehéz lemondani, ama egyszerű oknál fogva, hogy fizikailag nem űzik annyian ezt a szakmát szép hazánkban, ahány ilyen szaki kéne, hogy minden családnak jusson. Ha minden elemző igazat mond, több mint húszezer ilyen szakembert kellene előteremteni a családi adózás bevezetéséhez, ami célirányos képzés mellett is évekbe telik, és ezt nem gyorsítja fel a politikai szlogenek varázsereje.

Az intézmények informatizálása ugyanilyen lufi, amit bármikor lengetni lehet, ha ki kell tölteni a „hírtelevíziók” műsoridejét. Már az uniós csatlakozás előtti években elkezdték az állami intézmények munkáját számítógépesíteni. Ezzel együtt mai napig ott tartunk, hogy ha valamilyen ügyben egynél több intézménytől van szükségünk aktára, akkor az összes érintett hivatalba el kell zarándokolni legalább egyszer a papírral teli irattartóval. Ha kerülne végre egy kormány, amely megoldaná, hogy a hivatalai között számítógépes kapcsolat létesüljön, és ezzel az ügyintézést leegyszerűsítse, az spórolna annyi pénzt, időt és ideget az adófizetőknek, hogy megérdemeljen egy újabb mandátumot.

De biztos, hogy az sem ez a társaság lesz, mert ilyen dolgokhoz értelmes kormányzat kellene. Ám egy olyat, amelyiknek a valódi feje azt feltételezi, hogy két éven belül majd az adófizetők saját maguk számítógépen töltik ki és küldik el a hivatalnak az adóirataikat, értelemmel nehéz vádolni. Mert ha valamilyen csoda folytán még azok a polgártársaink is megtanulnak számítógépet használni, akik eddig bármilyen okból ezt mellőzték, ehhez az ötlethez az is kellene, hogy minden adófizető tanulja meg és alkalmazza is az adótörvénykezés őt érintő rendelkezéseit. Vezényszóra ez nem fog menni. Ilyen értelmi szintű kormányzattól adótéren esetleg újabb sarcokra számíthatunk, amint az ígéretlufik pukkanása majd méretes lyukat üt az államkasszán. És erre szinte biztos, hogy nem kell éveket várni.

Forrás: Adóreform elhalasztva | www.e-nepujsag.ro

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: