//
most olvassa...
Emberi jogok, Felvidék/Szlovákia, Kárpát-medence, Pártok, Politika

Fasisztát pártjáról – ujszo.com

A Legfelsőbb Bírósághoz fordult a főügyész, azt kérve, hogy a testület oszlassa fel a Kotleba – Mi Szlovákiánk Néppártot, mert a párt az összegyűjtött bizonyítékok alapján szélsőséges politikai alakulat, fasiszta irányvonallal, programjával és tevékenységével sérti Szlovákia alkotmányát, törvényeit és a nemzetközi szerződéseket. Jobb későn, mint soha.

(ujszo.com)

A főügyész végre megtette azt, amit már régen meg kellett volna. A bíróság döntését nem lehet előre biztosan megjósolni, például azért, mert a jogszabályokat sokféleképpen lehet magyarázni, vagy azért, mert a bírói testület sem hibátlan, és az ügyészi indítványban is lehetnek hibák. Azonban az már önmagában előrelépés, hogy az ország Főügyészsége nyíltan fasisztának nevezi Kotleba pártját, ami önmagában is elég erős minősítés.

Jaromír Čižnárnak ebben az esetben legfeljebb azt hányhatjuk a szemére, hogy mindezt csak most tette meg, ráadásul lakossági beadványok alapján. Az ügyészségnek ugyanis hivatalból kötelessége a törvényesség betartásának ellenőrzése – a politikai pártok esetében is. Sokkal hatékonyabb és megelőző jellegű lett volna egy ilyen beadvány még jóval a 2016-os parlamenti, vagy akár a 2013-as megyei választások előtt, amivel akár azt is meg lehetett volna előzni, hogy Kotleba négy éven át uralkodjon Besztercebánya megyében és négy évig üldögéljen a parlamentben.

Ugyanakkor hamisak azok a hangok, amelyek szerint a párt feloszlatásának kezdeményezése csak Kotlebáék malmára hajtja a vizet, csak még nagyobb népszerűséget hoz nekik. Ilyen esetben nem lehet politikai megfontolások alapján lépni, nem szabad azt mérlegelni, hogy ez kinek mennyi politikai pontot hozhat.

A Főügyészség indítványa nemcsak Kotleba pártját, hanem a párttal csendben, egyelőre csak regionális szinten együttműködő politikusokat is érinti. Nem takarózhatnak azzal, hogy hát „legálisan működő, a választók által helyzetbe hozott pártról” van szó. Nem. Ha eddig nem tudták volna (egyébként persze hogy tudták), a Főügyészség most kimondta: fasiszta pártról van szó, és ha ezt a bíróság is megteszi, akkor mindenkinek, aki Kotlebával egyezkedik, tudnia kell, hogy fasiszta politikussal egyezkedik. Márpedig fasiszta politikussal nem adunk át közösen kerékpárutat, nem állunk vele egy színpadra, nem engedjük be a kultúrházba. Azt se feledjük, hogy a párt nem egy semmiben lebegő intézmény, párttagok alkotják. A liberális pártot liberálisok, a konzervatívat konzervatívok, a baloldalit baloldaliak, a fasisztát meg fasiszták. Vagy legalábbis többségében fasiszták. És mert fasiszták, az új pártjuk is az lesz, ha a feloszlatás után pártalapítással próbálkoznak. Vagyis a főügyész által most elindított folyamat csak akkor lehet sikeres, ha az ĽSNS megszüntetésének esetére már előkészített új Kotleba-párt betiltását is kezdeményezik, és sokkal korábban, nem lehet éveket várni. Emellett nemcsak a párt ellen kell fellépni, hanem annak képviselői, vezetői ellen is. És nem csak ellenük, mert Kotlebáékon kívül több olyan szerveződés is van, amely fasiszta pártot akar/akart létrehozni, céljaik, eszközeik nagyon hasonlóak, vagy még rosszabbak.

Forrás: Fasisztát pártjáról | ujszo.com

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: