//
most olvassa...
Emberi jogok, Felvidék/Szlovákia, Kárpát-medence, Pártok, Politika

Kotleba: felkészültünk a betiltásra – ujszo.com

Vegyesen fogadták a politikusok, hogy Jaromír Čižnár beadvánnyal fordult a főügyészséghez, melyben Marian Kotleba szélsőséges pártjának feloszlatását kéri. Vannak, akik üdvözlik, ám többen attól tartanak, Kotlebáék mártírként viselkednek majd, és ez politikai pontokat hoz nekik. Az ĽSNS pedig már el is kezdte a panaszkodást.

Kotleba még mosolyog (ujszo.com/TASR)

Egyetért a Kotleba pártjának feloszlatására tett javaslattal?

Bugár Béla (Híd): Az emberi és alkotmányos jogoknak van határa. Az elképzelhetetlen, hogy valaki parlamenti képviselőként felszólalva mások jogait sértheti. Nagyon örülök, hogy a főügyész kezdeményezte Kotleba pártjának feloszlatását, de ez önmagában még nem elég. Ha meg akarjuk állítani a szélsőséges politizálást – mert tudjuk, hogy már más pártokat is előkészítettek – akkor azt kell törvényben lefektetni, hogy aki olyan párt képviselője volt, amelyet szélsőséges politizálás, fasiszta ideológia miatt feloszlattak, az más párt listáján ne indulhasson, új pártot ne hozhasson létre. Most ennek a lehetőségét vizsgáljuk.

Menyhárt József (MKP): Örülünk ennek a lépésnek. Sőt, már régen meg kellett volna tenni. Egy ilyen szélsőséges pártnak nincs helye politikai színterünkön.

Miroslav Beblavý független képviselő: Úgy gondolom, hogy az ĽSNS tevékenységével teljesíti a beszüntetés jogi feltételeit, ám erről a bíróságoknak és nem politikusoknak kell dönteniük.

Alojz Hlina (KDH): Egyetértek az ügyészi beadvánnyal, és azzal a nézettel, hogy Kotleba pártját fel kell oszlatni. Ennek már rég meg kellett volna történnie. A végső szót azonban a Legfelsőbb Bíróság mondja ki.

(lpj, dem, fm, TASR)

Andrej Kiska államfő egyértelműen fogalmazott a beadványra reagálva, szerinte a szabad, demokratikus társadalomnak joga van védekezni, és ezért minden törvényes lehetőséget felhasználni. „A fasiszták, mint egykor, úgy most is visszaélnek a toleranciánkkal, és a vélemények pluralitása mögé bújnak. Egyre pofátlanabbak, és már nem bujkálnak” – szögezte le.

Ellenzéki tétovázás

Az SaS képviselői jogi és politikai síkon is vizsgálták a beadványt. Figyelmeztetnek, hogy annak idején, mikor a Szlovák Testvériséget megszüntette a Legfelsőbb Bíróság, egyértelműbb volt a helyzet: a párt programjában az szerepelt, hogy rendi államot akarnak létrehozni. Most azonban a párt szerint bonyolultabb a helyzet: az ĽSNS megnyilvánulásai ugyan szerintük is szélsőségesek, ám kérdéses, hogy átlépik-e a szólásszabadság korlátait. Politikai síkon pedig a párt betiltása azt eredményezheti, hogy Kotlebáék mártírnak állíthatják be magukat, ami újabb szavazatokat hozhat nekik. Igor Matovič, az Egyszerű Emberek vezetőjének véleménye ennél is sarkosabb, szerinte a betiltással nem állítják meg a szélsőségeseket. Úgy véli, a szélsőségesség csak akkor megállítható, ha a kormányzó politikusok „befejezik a lopást, és az egyszerű emberek problémái iránt érdeklődnek”.

Kotlebáék panaszkodnak

Marian Kotleba szerint a főügyészi beadvány a kormánykoalíció és az oligarchák megrendelésére készült. Úgy gondolja, ezzel a demokrácia szintje a múlt század 50-es éveiben tapasztalható szintre esett vissza, és a rendszer nyíltan felhasznál minden eszközt arra, hogy megszabaduljon az egyetlen „valódi ellenzéki párttól.” Kotleba leszögezte, szerinte szándékosan a megyei választások elé időzítették a lépést, hogy keresztbe tegyenek az állítása szerint egyre erősödő pártjának. Az ĽSNS szerinte minden lehetőségre felkészült, és több tervük is van.

Törvényeket sért

A Főügyészség állásfoglalásában azt írta, Kotlebáék reakciója várható volt, és azon kívül, hogy a főügyész eljárását politikailag motiváltnak nevezi, az ĽSNS-nek nincs más érve. „Ha a párt standard módon viselkedett volna, és nem sértette volna meg az alkotmányt, a törvényeket és a nemzetközi szerződéseket, a főügyész nem indítványozta volna a feloszlatását” – írta a Főügyészség szóvivője, Andrea Predajňová. (fm, SME, TASR)

Forrás: Kotleba: felkészültünk a betiltásra | ujszo.com

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: