//
most olvassa...
Igazságügy, Külpolitika, Kormányzás, Korrupció/gyanús ügyek, Pártok, Politika, Titkosszolgálatok

Szabadlábra helyezték Sebastian Ghițát, nem hagyhatja el Belgrádot – Krónika

Kétszázezer eurós óvadék kifizetése ellenében szabadlábra helyezték pénteken a szerb hatóságok Sebastian Ghiţă volt képviselőt.

(kronika.ro)

Belgrádi hivatalos források szerint megtiltották Ghiţának, hogy elhagyja a szerb fővárost, ugyanakkor minden hónap elsején és 15-én jelentkeznie kell a rendőrségen mindaddig, amíg tart az ellene folytatott eljárás, számolt be az Agerpres. Ezt azért indították ellene a szerb hatóságok, mert hamis iratokkal igazolta magát.

Az ügyben tartott, május 19-i kihallgatáson a volt képviselő azt kérte a szerb bíráktól, ne hagyják jóvá a román igazságügyi minisztérium kiadatási kérelmét, mivel hazájában politikai okokból üldözik. A Tanjug szerb hírügynökség szerint

amennyiben Sebastian Ghiţă nem tartja be a bíró és az ügyész által megszabott feltételeket, a 200.000 eurót elkobozzák.

A bukaresti parlamentbe 2012-ben a PSD színeiben bejutott, majd a szélsőségesen nacionalista Egyesült Románia (PRU) alakulatba átigazolt politikus tavaly vesztette el képviselői mandátumát és az ezzel járó mentelmi jogát, amikor a PRU nem jutott be a törvényhozásba. A Victor Ponta volt kormányfővel jó barátságot ápoló Sebastian Ghiță tavaly decemberig tagja volt a titkosszolgálatokat felügyelő parlamenti szakbizottságnak, és a román média szerint a Román Hírszerző Szolgálathoz (SRI) fűződő kapcsolatai is szerepet játszhattak abban, hogy informatikai cégei állítólag futószalagon nyertek nemzetbiztonsági jellegű, eurómilliós állami megbízásokat.

Florian Coldea altábornagyot, a SRI volt igazgatóhelyettesét januárban éppen amiatt helyezték tartalékos állományba, hogy Ghiță kompromittáló információkat tett közzé róla. Kiderült, hogy a politikus fizette Coldea külföldi nyaralását, másrészt Ghiță azzal vádolta a SRI igazgatóhelyettesét, hogy Laura Kövesivel, a DNA vezető ügyészével együtt egy külföldi szövetséges titkosszolgálat ügynökeiként, politikai megrendelésre, befolyásukkal visszaélve döntenek arról, ki ellen induljon bűnvádi eljárás Romániában.

Forrás: Szabadlábra helyezték Sebastian Ghițát, nem hagyhatja el Belgrádot

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: