//
most olvassa...
egyházak, Gazdaság, Kormányzás, Magyar-román, Magyarokról, Politika, Szociálpolitika - Egészségügy

Borbolyék riogatással és szekusozással vádaskodnak kanyaróügyben – Krónika

Hisztéria- és rémhírkeltéssel vádolják a sajtót Hargita megye elöljárói a közegészségügyi igazgatóságnak a kanyaróval és a csíksomlyói zarándoklattal összefüggésben megfogalmazott felhívásával kapcsolatban.

Borboly Csaba és Tar Gyöngyi (kronika.ro)

Borboly Csaba tanácselnök és Ráduly Róbert csíkszeredai polgármester kedden közös felhívásban fordult a nyilvánossághoz, leszögezve: a térségben nincs járványveszély, ezért mindenkit várnak a szombati búcsúba. Borboly szerint nem tesz jót a térségnek a hangulatkeltés, beárnyékolhatja a pünkösdi ünnepeket, ha a média a kanyarójárvánnyal „riogat”.

„Ne higgyenek az első negatív sajtóhírnek, egészséges környezetben, szép természetben élünk. A hisztéria, a rémhírkeltés csak rosszat hozott Székelyföldnek” – jelentette ki Borboly Csaba. A Facebook közösségi oldalra feltöltött, Borbollyal közös nyilatkozatában ugyanakkor Ráduly Róbert arról beszél: a román államnak mindig az volt az érdeke, hogy megpróbálja ellehetetleníteni a fontos közösségi, vallási ünnepeinket.

A polgármester úgy véli, a mostani nem több „gyenge balliberális, részben pedig szekus diverziónál”, ám szerinte a zarándok ember elhivatott, nem lehet eltántorítani „rémhírek terjesztésével”.

Borboly Csaba szerint nagyobb az esélye egy lábtörésnek, mint hogy valaki elkapja a kanyarót a csíksomlyói búcsún. A tanácselnök ezt már azután jelentette ki, miután megbeszélést folytatott a témában Tar Gyöngyivel, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetőjével és Urbán Erik ferences szerzetessel.

A székelyföldi elöljárók állásfoglalása azonban azért is furcsa, mivel kanyaróügyben nem folyt pánikkeltés a médiában, ráadásul a témában szakértői nyilatkozat alapján született sajtóhír. Tar Gyöngyi, Hargita megye tiszti főorvosa hétfőn többek között az Agerpres és az MTI hírügynökségekkel közölte, hogy eltanácsolja a szombati csíksomlyói zarándoklattól azokat a kisgyerekeket, akik még nem kaptak kanyaró elleni védőoltást, és az oltásaik ellenőrzésére kéri a zarándoklatra készülő fiatal felnőtteket. A közegészségügyi igazgató ismertetése szerint a csíksomlyói negyedben, a roma közösségben észleltek egy gócpontot, jelenleg több mint 20 megbetegedésről tudnak.

Tar Gyöngyi a tanácselnökkel folytatott keddi megbeszélésen úgy pontosított: nincs járvány, a lakosság jelentős része be van oltva kanyaró ellen. Ugyanakkor a szakember felhívta a figyelmet, hogy a nagy tömegek járványtani szempontból eleve veszélyt rejtenek, de a lakosság nagy része megkapta az oltást. „Akik esetében nem lehet biztosra tudni, azoknak javasolt, hogy kerüljék a nagy tömegeket” – idézte a tiszti főorvost Hargita Megye Tanácsának közleménye. Urbán Erik ferences szerzetes szerint minden évben történnek sajnálatos esetek, mindazonáltal azt javasolta a zarándokoknak, hogy saját felelősségre, de vegyenek részt a búcsún.

Forrás: Borbolyék riogatással és szekusozással vádaskodnak kanyaróügyben

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: