//
most olvassa...
Emberi jogok, Pártok, Politika

Feloszlatás Fico módra – ujszo.com

Amíg a legfőbb ügyész nem készítette el Marian Kotleba pártjának feloszlatására vonatkozó indítványát, az újságokban nap mint nap azt kellett olvasnia, hogy vajon mit totojázik még a legfőbb ügyész.

Megújul a gárdista gardróbja (ujszo.com/Ľubomír Kotrha)

Amint elkészült a beadvány, csupa aggodalmaskodó írást jelent meg arról, hogy éppen most csinálnak mártírt Kotlebából. Boris Kolláron, a Sme rodina elnökén kívül egyébként teljesen értelmes emberek is hasonló eszmefuttatásokba kezdtek. Meglepő, hiszen a legfőbb ügyésztől mindig is azt vártuk el, hogy a törvények alapján cselekedjen. Most, amikor egy fontos ügyben végre így tett, azonnal bírálatok özöne zúdul rá, hogy milyen katasztrofális következményei lehetnek a döntésének. Hogy a feloszlatási javaslat csak elszántabbá teszi Kotleba pártjának kemény magját, hogy politikai összeesküvésről fognak beszélni, meg újabb ás újabb megátalkodott fasiszták bújnak elő a barlangjaikból. Ezzel kapcsolatban két dolgot kell megjegyezni: a demokráciát minden körülmények között védeni kell, a törvények szerint, függetlenül attól, hogy ez mit vált ki valamiféle kemény magban és milyen szörnyetegek bújnak elő a barlangokból. Ha előbújnak, akkor az állam feladata, hogy visszazavarja őket.

Ha csak az újságírók írnának ennyire ellentmondásos dolgokat, attól még nem lenne semmi baj, hiszen nem ők hozzák a döntéseket. Csakhogy ez az ambivalencia a kormányfőt is megfertőzte. A fasizmus felett aratott győzelem napján a Slavínon arról szónokolt, hogy a televízióban látott egy szlovák parlamenti képviselőt arról beszélni, hogy neki a holokausztról „és hasonló dolgokról” nincs véleménye, ennek a pártnak egy másik képviselőjét pedig két fegyveres testőr kísérte el egy tévévitára, ahol szinte hivalkodva mutogatták, hogy fegyver van náluk. Ficónak ez a múlt század harmincas éveit juttatta eszébe, „amikor Hitler az SA alakulatának tagjaival masírozott fel-alá Németországban”. Tirádáját egy felhívással zárta a szlovák kormányfő: „Megkérem, felszólítom az igazságszolgáltatási szerveket, az Istenért, lépjenek végre! Mert amit ez a párt tesz, annak már semmi köze a demokráciához, minél hamarabb gátat vetünk ezeknek a megnyilvánulásoknak, annál jobb!” A tömeg pedig hosszan tapsolta őt.

Amikor pedig a legfőbb ügyész végre lépett és indítványozta annak a pártnak a feloszlatását, amelyről Fico azt mondta, hogy az „Istenért”, csináljon már valaki valamit, nos, akkor Fico a tévében azt mondta, hogy a legfőbb ügyész indítványa mit sem ér, semmit sem old meg. Mert ha fel is oszlatják az ĽSNS-t, Kotlebáék akkor is itt lesznek és nem változik semmi – vélekedett Fico. „Nem megfelelő a jogi szabályozás, és egy párt feloszlatása még nem jelent semmit. Csak reklámot a pártnak.” Mondja ezt az a politikus, aki gyorsított eljárásban módosíttatta az alkotmányt és az idevágó törvényeket.

Ha egy fasisztoid párt feloszlatása a gyakorlatban valójában nem jelent semmit, mint ahogy ezt a kormányfő állítja, akkor itt az idő, hogy a foghíjas jogi szabályozást megváltoztassák. Ha Németországban létezhet olyan törvény, hogy a feloszlatott párt politikusai nem hozhatnak létre új pártot, akkor Szlovákiában is lehet ilyen törvény, akár már őszre.

De ezt a legfőbb ügyész nem tudja elfogadtatni a parlamentben a kormánykoalíció helyett.

A szerző a Trend hetilap kommentátora

Forrás: Feloszlatás Fico módra | ujszo.com

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: