//
most olvassa...
Kárpát-medencei körkép, Magyar-magyar, Magyarokról, Műemlékvédelem, Művelődés, Politika, Történelem, XVIII-XIX. századok

Átadták Erdély első igazi „nagyvállalkozójának” felújított kriptáját (FOTÓK) – Főtér

Gaetano Biasini kolozsvári polgár sírhelyéről van szó.

(foter.ro)

Szerdán délután szép számban gyülekeztek a politikusok, egyházfők, közéleti személyiségek, sajtósok, no meg néhány polgár a Házsongárdi temető egyik parcellája körül. Az ünnepélyes alkalom: a felújított Biasini-kripta átadási ünnepsége.

A klasszicizáló stílusú Biasini-kriptát már az összeomlás fenyegette, amikor a Házsongárd Alapítvány és a fáradhatatlan Gergely Istvánné Tőkés Erzsébet megtette a szükséges lépéseket, hogy a sírkert eme jelentős kriptáját felújítsák.

Persze az ilyen jellegű munkálatok nem működnek támogatók nélkül. Akárcsak eddig, Magyarország Nemzeti Fejlesztési Minisztériuma ezúttal is minden eszközzel támogatta a felújítást, de a Bethlen Gábor Alap, a tervezők, a kivitelezők is szívvel-lélekkel tették a dolgukat.

(foter.ro)

A felszólalók – Seszták Miklós fejlesztési miniszter, Mile Lajos főkonzul, Gaal György helytörténész, Killyéni András sporttörténész, a kolozsvári vívók nevében Uray Zoltán, továbbá Pozsony Ferenc, a sírhely használati jogának tulajdonosa – lerótták tiszteletüket a múlt előtt, és bizalommal tekintettek a jövőbe.

Na de nézzük kicsit, kiről is van szó. Gaetano Biasini 1790-ben született Milánóban, katonaként megjárta a napóleoni háborúkat, orosz fogságba esett, majd szabadulása után Bécsben vívóiskolát nyitott. Innen csábította Béldi Ferenc gróf előbb Marosvásárhelyre, aztán Kendeffy Ádám és Wesselényi Miklós felkérésére Kolozsváron telepedett le, ahol 1818-ban megnyitotta a kincses város első magán vívóiskoláját. Az erdélyi arisztokrácia krémje látogatta az iskolát, például Béldi Ferenc, Kendeffy Ádám, Jósika Lajos és Wesselényi Miklós.

Ezen a ponton lépett színre a kor egy másik meghatározó személyisége, Bölöni Farkas Sándor, akinek a közbenjárására az iskola nyilvános vívóintézetté alakult. 1834-ben 26 arisztokrata részvényeket vásárolt, a befolyt összeget letétbe helyezték, a kamatokból pedig fizették a vívómestert, vívóeszközöket vásároltak és termet béreltek. Minden alapító tag ajánlhatott egy-egy szegény sorsú ifjút, aki ösztöndíjasként ingyen tanulhatott vívni.

Biasini 1835-ben visszavonult a vívóiskola éléről, de korántsem azért, hogy karosszékében hátradőlve élvezze az életet. Vállalkozások sorát indította be, mellyel nagymértékben hozzájárult Kolozsvár polgárosodásához. Néhány példa: a kolozsvári bérkocsi- és városközi gyorskocsi-vállalat, az első kolozsvári cselédszerző hivatal, egy modern szálloda, a Házsongárd szomszédságában (ma is) álló Biasini (tudják, ahol Petőfi Sándor és neje, Szendrey Júlia is megszállt, és ahol március 15-én ünnepelni szoktunk), továbbá új stílusú halottaskocsik és a „mívelt körökhöz illő temetési tisztességtétel” bevezetése. Mindent összegezve elmondható, hogy Gaetano Biasini Kolozsvár és talán Erdély első igazi nagyvállalkozója volt.

És akkor most azt is nézzük meg, mi történt a helyszínen:

(foter.ro)

Röviddel négy óra előtt érkezni kezdenek az egyházfők: Kovács Sándor római katolikus főesperes – és a kolozsvári vívók: ifjabb Guráth Béla és Uray Zoltán.

(foter.ro)

Horváth Anna és Gergely Balázs kedvesen üdvözli egymást.

(foter.ro)

Seszták Miklós miniszter úr is befut, és Gergely Istvánné Tőkés Erzsébet megnyitja az eseményt.

(foter.ro)

A miniszter úr biztosít mindenkit arról, hogy Erdélyben igenis van magyar jövő.

(foter.ro)

Ő nem közéleti személyiség: egy kolozsvári polgárasszony.

(foter.ro)

Ők sem közéleti személyiségek. A Biasini-kripta felújításán dolgoztak.

(foter.ro)

Végül, de nem utolsó sorban: Gaetano Biasini kolozsvári polgár sírja. Immár felújítva.

Forrás: Átadták Erdély első igazi „nagyvállalkozójának” felújított kriptáját (FOTÓK)

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: