//
most olvassa...
Felvidék/Szlovákia, Kárpát-medence, Politika, Titkosszolgálatok

Lexa 15 évet kaphat – pereskedni akar, kevés az esélye – ujszo.com

Ivan Lexát, az SIS volt igazgatóját nem lepte meg az Alkotmánybíróság döntése, mely megerősítette a mečiari amnesztiák eltörlését, Strasbourghoz fordul. Korábban az emberjogi bíróság neki adott igazat.

Ivan Lexa rövidesen ismét a vádlottak padjára kerülhet (ujszo.com/Pavol Funtál)

Már ma véletlenszerű kiválasztással megkaphatja a Pozsonyi III. Járásbíróság négy büntetőbírájának egyike ifj. Michal Kováč elrablásának ügyét. A korábban elkészített vádirat alapján Ivan Lexa, a Szlovák Titkosszolgálat volt igazgatója és a szervezet további 6 ügynöke volt a rablás fő gyanúsítottja. „Miután a korrupcióellenes tüntetésektől és a Bašternák-botránytól megrémült Smer a nyilvánosság elé dobta az alkotmány módosítását, mellyel mindent, amit eddig a jog terén vallott, kétségbe vont, nem lep meg az Alkotmánybíróság döntése, mely engedett a politikusok nyomásának és a tömegpszichózisnak” – reagált az amnesztiák eltörlésére Ivan Lexa, a Plus 1 deň napilapnak. Ügyvédje jelezte, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak, mert szerintük az amnesztiákat nem lehet eltörölni. Lexának 2008-ban Strasbourg egyszer már igazat adott. Mikuláš Dzurinda kormányfőként 1998-ban ideiglenesen az államfői jogköröket is gyakorolta, és eltörölte az amnesztiákat. Akkor Strasbourg kimondta, az amnesztiákat nem lehet eltörölni. Szlovákia akkor azzal érvelt, hogy precedensértékű hatalmi visszaélés történt, ami ellentétben áll a demokratikus államok gyakorlatával. A strasbourgi határozat szerint az amnesztiákat nem lehet eltörölni, ha azzal veszélybe kerül a jogbiztonság, illetve ha az retroaktív.

Peter Kresák alkotmányjogász, képviselő (Híd) szerint az akkori és a mostani alkotmányos helyzetet nem lehet összehasonlítani. Kresák szerint Lexának nincs esélye a bíróságnál.

David Lindtner, a Pozsonyi III. Járásbíróság elnöke a Denník N napilapnak azt mondta: „figyelem az elektronikus törvénytárat, amint a döntés megjelenik, véletlenszerű kiválasztással az egyik bíró másnap megkapja az ügyet”. Lindtner szerint az ügyben eljáró bírónak mélyrehatóan át kell tanulmányoznia az ügyiratot, ellenőriznie kell azt is, hogy minden bizonyítékhoz törvényesen jutottak-e hozzá korábban a nyomozók.

Zárt tárgyalás

David Lindtner szerint a nyilvánosságnak arra is fel kell készülnie, hogy ifj. Michal Kováč elrablásának ügyét zárt tárgyaláson fogja tárgyalni a bíróság, mert az SIS-szel kapcsolatos információk, az ügynökök vallomásai titkosítottak. „Természetesen ez attól függ, hogyan dönt az ügyészség, amely annak idején titkosította az ügyet. Fel is oldhatják a titkosítást” – mondta a Denník N-nek Dávid Lindtner. Más vélemények szerint az ügyirat titkosítását nem lehet törölni, mert ifj. Michal Kováč elrablásával hat SIS-ügynököt és annak egykori igazgatóját, Ivan Lexát gyanúsította az ügyész. A bizonyítási eljárás során pedig az SIS munkamódszerei és különböző munkaeszközei is terítékre kerültek, ezek az információk pedig titkosak.

Lexa 15 évet kaphat

Ivan Lexát nem lepte meg az Alkotmánybíróság döntése. Ügyvédje jelezte, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak, mert szerintük az amnesztiákat nem lehet eltörölni, ugyanakkor a hazai eljárásoknak is aktív részesei kívánnak lenni. Az Alkotmánybíróság döntését egyelőre nem kommentálta. Azt sem volt hajlandó konkretizálni, hogy az emberjogi bíróságnál mire hivatkoznak majd, illetve mivel szeretnének érvelni. Lexa ügyvédje azt állítja, védence ezúttal nem fog elszökni az igazságszolgáltatás elől. Peter Kresák szerint a korábbi jogi helyzetet nem lehet összehasonlítani a jelenlegi állapottal. „Meggyőződésem, hogy a jelenlegi jogi helyzetben Ivan Lexa sem a hazai, sem pedig a nemzetközi fórumokon nem járhat sikerrel, nincs esélye” – mondta lapunknak az alkotmányjogász. Ráadásul Lexa csak akkor fordulhat a strasbourgi bírósághoz, ha idehaza minden jogorvoslatot kimerített.

Ivan Lexa mellett további hét fővádlott van ifj. Michal Kováč elrablásának ügyében. Gejza Valjent, Milan Lovich, Róbert Beňo, Peter Skrutek, Michal Hrbáček, Roman Kuciak és Igor Kurtiš is az SIS ügynöke volt, őket emberrablással, hivatali jogkörrel való visszaéléssel, lopással és zsarolással gyanúsította az ügyész. További 5 civil is részt vett az elrablásban. A fővádlottakat 15 év börtönbüntetésre ítélheti a bíróság.

Csak az első lépés

Andrej Kiska államfő szerint a mečiari amnesztiák eltörlése csak az első lépés volt. „Most a hasonlóan fontos második lépés következik, vagyis az, hogy ennek a gyalázatos tettnek az elkövetőit elítéljék” – jelentette ki Kiska, aki szerint nem engedhetjük meg, hogy más ügyekhez hasonlóan évekig ebben az ügyben se szülessen jogerős ítélet. Az államfő egyébként a nyilvánosság, a polgárok sikerének tartja, hogy összefogtak, így meg tudták győzni azokat a politikusokat, akik évekig állították, hogy az amnesztiákat nem lehet eltörölni, most mégis eltörölték azokat.

Anna Remiášová, a meggyilkolt Róbert Remiáš anyja megköszönte az alkotmánybíróknak és a nyilvánosságnak, hogy hozzájárultak a mečiari amnesztiák eltörléséhez. Arra a kérdésre, hogy vár-e bocsánatkérést Vladimír Mečiartól, azt felelte: „adja vissza a fiamat, ez az egyetlen bocsánatkérés, amit elfogadok tőle”. Ján Budaj (OĽaNO–Nova) kérni fogja Lucia Žitňanská (Híd) igazságügyi minisztert, hogy teremtsen megfelelő munkakörülményeket a Pozsonyi III. Járásbíróságnak.  (ie)

Forrás: Lexa 15 évet kaphat – pereskedni akar, kevés az esélye | ujszo.com

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: