//
most olvassa...
Élő múlt/Securitate, Felvidék/Szlovákia, Kárpát-medence, Politika, Történelem, Titkosszolgálatok, XX. század

Meneszti a kormány a Nemzeti Emlékezet Hivatalának vezetőjét? – ujszo.com

Leváltaná a kormánykoalíció a Nemzeti Emlékezet Hivatalának (ÚPN) igazgatóját, Ondrej Krajňákot, mert kellemetlen számára, állítja az ellenzék.

Ondrej Krajňák (ujszo.com/Jozef Jakubčo)

A koalíció szerint viszont csak az ÚPN működését tennék hatékonyabbá. A parlament már a következő ülésén tárgyalhatja azt a törvénymódosítást, amely átalakítaná a Nemzeti Emlékezet Hivatalának vezetését. Az ÚPN elnökét nem a parlament, hanem az igazgatótanács választaná saját soraiból. A törvény október 15-én lépne életbe, és ezzel megszűnne a jelenlegi igazgató, Ondrej Krajňák megbízatása. Az ellenzék ezzel magyarázza, hogy a tervezet valójában Krajňák leváltására irányul. A javaslat ellen tiltakozik az ÚPN vezetése is, Krajňák személye elleni támadásnak tartja azt. Szerinte a javaslat hátterében olyan ügyek állnak, mint például Andrej Babiš cseh politikusnak, az ANO párt elnökének ügynökbotránya. „Ondrej Krajňák nem engedett a kormánynak, ezért el kell mennie” – állítja Erika Jurínová, az ellenzéki OĽaNO parlamenti képviselője. A koalíciós javaslatot ellenzi a volt politikai foglyok egyesülete is.

A javaslat egyik beterjesztője Pfundtner Edit, a Híd parlamenti képviselője. „Szó sincs arról, hogy a jelenlegi igazgató eltávolítása a cél, ha ez szükséges, akkor elhalaszthatjuk a törvény hatályát akkorra, amikor Krajňák mandátuma lejár” – mondta lapunknak Pfundtner. Szerinte a cél az ÚPN hatékonyságának növelése. A javaslatuk szerint Krajňák akár a törvénymódosítás után is maradhatna a hivatal igazgatója: az igazgatótanács tagja, ezért a testület őt is megválaszthatná igazgatónak.

„A javaslat másik eleme, hogy a hivatal irányítását az igazgatóról az igazgatótanácsra ruházná át, így a felelősséget az egész testület viselné a hivatal munkájáért” – magyarázta Pfundtner. Elismerte, hogy a javaslat benyújtásának egyik oka, hogy információik szerint komoly személyi ellentétek vannak a hivatal vezetői között. Az ÚPN igazgatótanácsának tagjait jelenleg azonos arányban nevezi a kormány, a parlament és a köztársasági elnök. Ez maradna a jövőben is, viszont az egyes tagok könnyebben visszahívhatóak lennének. „Jelenleg csak akkor lehet leváltani a tanács tagját, ha jogerősen elítéli őt szándékos bűncselekményért a bíróság, vagy hat hónapig nem látja el munkáját” – magyarázta Pfundtner, aki szerint ez – ismerve a hazai igazságszolgáltatás gyorsaságát – túlságosan enyhe szabályozás. Javaslatuk szerint le lehetne váltani azt a tagot is, aki „komoly hibákat követ el az igazgatótanácsi munkája során”. Korábban egyes igazgatótanácsi tagok esetében felmerült, hogy történészként szélsőséges nézeteket vallanak. (lpj, sita)

Forrás: Meneszti a kormány a Nemzeti Emlékezet Hivatalának vezetőjét? | ujszo.com

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: